3,8 δισ.δολάρια την ημέρα παράγει ο παγκόσμιος τουρισμός- υψηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη το 2013 η Ελλάδα

29-05-14 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις τουριστικές αφίξεις (από την 17η το 2012) και στην 19η ως προς τις εισπράξεις (από την 22η την προηγούμενη χροινιά) βρέθηκε το 2013 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Oι εισπράξεις υπολογίζονται σε 15,9 δισ.δολάρια, 14,9% περισσότερες από το 2012, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα που καταγράφηκαν παγκοσμίως πέρυσι.

Συνολικά, τα τουριστικά έσοδα του διεθνούς τουρισμού το 2013 ανήλθαν σε 1.400.000 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Οι εισπράξεις σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο από τις δαπάνες από διεθνείς επισκέπτες για διαμονή, φαγητό και ποτό, διασκέδαση, ψώνια και άλλες υπηρεσίες και αγαθά, υπολογίζονται κατ 'εκτίμηση σε 1.159 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (873 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2013. Η αύξηση, έναντι του 2012, έφτασε στο 5% σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του πληθωρισμού). Ο ρυθμός αύξησης των εισπράξεων ταιριάζουν με την αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων, που επίσης σημείωσαν αύξηση κατά 5%, φθάνοντας τα 1,087 δισεκατομμύρια το 2013, από 1,035 δισεκατομμύρια το 2012.

"Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο του τομέα του τουρισμού στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συμβολή στο διεθνές εμπόριο », δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. "Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι ώρα οι κυβερνήσεις να τοποθετήσουν τον τουρισμό υψηλότερα στην εμπορική ατζέντα, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η ικανότητά του για την προώθηση του εμπορίου και της περιφερειακής ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Εκτός από τις εισπράξεις σε προορισμούς, ο τουρισμός παράγει έσοδα στις διεθνείς υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών (για μη κατοίκους), που υπολογίζονται για το 2013 σε 218 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας έτσι τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό σε 1,4 τρισ.δολάρια ή 3,8 δισ.δολάρια την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Ο διεθνής τουρισμός (ταξίδια και επιβατικές μεταφορές) αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών και το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Στην παγκόσμιο κατηγορία των εξαγωγών, ο τουρισμός κατέχει την πέμπτη θέση μετά από τα καύσιμα, τα χημικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες κατέχει την πρώτη θέση.

Σε απόλυτους αριθμούς, τα έσοδα σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 81 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (34 δισ. ευρώ, συγκριτικά λιγότερο, λόγω της υποτίμησης του δολαρίου) από 1.078 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (839 εκατ. ευρώ) το 2012.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας έχουν δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον εξερχόμενο τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Το 2013,  οι ταξιδιωτικές δαπάνες από αυτές τις τρεις αγορές αυξήθηκαν κατά 40 δισ.δολάρια, από τα συνολικά 81 δισ.δολάρια που ήταν η επιπλέον αύξηση των διεθνών τουριστικών δαπανών.

Η Κίνα, που έγινε η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού πέρυσι, είχε ταξιδιωτικές δαπάνες ύψους 129 δισ.δολαρίων (+26% από το 2012), η Ρωσία έγινε η 4η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, με αύξηση 25% στις ταξιδιωτικές δαπάνες (έφτασαν στα 54 δισ.δολάρια), ενώ η Βραζιλία εισήλθε στην πρώτη 10άδα των χωρών με τις υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες, ύψους 25 δισ.δολαρίων, με αύξηση 23%. Αξιοσημείωτη, επίσης, η αύξηση των δαπανών στην Τουρκία (+24%) πέρυσι.

Ο κ.Ανδρεάδης

Σχολιάζοντας την άνοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Ανδρέας Ανδρεάδης τονίζει ότι το επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς η χώρα μας βρίσκεται μέσα στις 20 χώρες με τα μεγαλύτερα τουριστικά έσοδα, πάνω από Ιαπωνία, Μεξικό, Ρωσία, τονίζοντας ότι το 2014 η Ελλάδα μπορεί να ανεβεί 2 ακόμη θέσεις, ξεπερνώντας την Ελβετία ίσως και τον Καναδά και να μπει στην παγκόσμια 15άδα των χωρών με τα υψηλότερα τουριστικά έσοδα!

Embedded image permalink

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά