Σε περίπου 3.000 ευρώ ανά κάτοικο της Κύπρου εκτιμάται η δαπάνη σε εστιατόρια και ξενοδοχεία το 2017 (από 2.400 ευρώ προ 10ετίας), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 17,5% του προϋπολογισμού τους και κατατάσσει τους Κύπριους στη δεύτερη θέση των πιο "μπον βιβέρ" εθνικοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετα τους Μαλτέζους, που έρχοντα πρώτοι, ξοδεύοντας το 20,2% των εισοδημάτων τους για εστιατόρια και ξενοδοχεία. Σε απόλυτους αριθμούς η δαπάνη των Κυπρίων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία έφτασε τα €2,61 δισ. το 2017 από €1,83 το 2007.
Οι Έλληνες δεν πάνε πολύ πίσω, έρχονται στην 4η θέση μαζί με τους Ιρλανδούς, δαπανώντας το 15,4% των εισοδημάτων τους για τις ίδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Eurostat, το 2017, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπάνησαν το 8,8% της συνολικής καταναλωτικής τους δαπάνης για εστιατόρια και ξενοδοχεία. Η εν λόγω δαπάνη φτάνει περίπου στα €740 δισ. ή 4,8% του ΑΕΠ της ΕΕ ή €1,400 ανά κάτοικο της ΕΕ.
Στην τρίτη θέση κατατάσσεται η Ισπανία, τα νοικοκυριά της οποίας δαπανούν το 16,8% σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Στην αντίπερα όχθη, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία δαπάνησαν τα λιγότερα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία το 2017, με ποσοστά 3,1%, 3,6% και 3,7% αντίστοιχα.