Οι κερδισμένοι και χαμένοι προορισμοί της χώρας το α' εξάμηνο

17-11-17 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Οριακή αύξηση παρουσιάζουν οι εισπράξεις ανά επίσκεψη και ανά διανυκτέρευση των τουριστών, που ήρθαν στη χώρα μας το α' εξάμηνο του 2017, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος από το Sete Intelligence.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις ανά επισκεψη καταγράφουν αύξηση 1% και οι εισπράξεις ανά διανυκτέρευση αύξηση 1,9%, ενώ, αντίθετα, διαπιστώνεται μείωση της μέσης διάρκειας διαμονής κατά 0,9%.

Σύμφωνα με τα στοχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε δημοσιεύσει το Tornos News στις 19 Οκτωβρίου, πέντε Περιφέρειες της χώρας μοιράσθηκαν το σχεδόν 89% των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.  Ειδικόετρα: στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου "πήγαν" 921 εκατ. ευρώ), στην Περιφέρεια Κρήτης 906 εκατ. ευρώ, στηνΠεριφέρεια Αττικής 803 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 469 εκατ. ευρώ και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 395 εκατ. ευρώ.

Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 437 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά περίπου 25 ευρώ ή 5,3% (Ιανουάριος-Ιούνιος 2017: 476 ευρώ, Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 451 ευρώ) και της εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 0,8%.Μικρή άνοδο κατά 0,8% παρουσίασε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώθηκε στα 68 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7 διανυκτερεύσεις, όσο περίπου και την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017 παρουσίασε αύξηση κατά 5,3% και διαμορφώθηκε στις 59.859 χιλ. διανυκτερεύσεις (Ιανουάριος-Ιούνιος 2016: 56.868 διανυκτερεύσεις). 

Δείτε τις κερδισμένες περιφέρειες (με πράσινο) και τις χαμένες (με κόκκινο) στο α' εξάμηνο:

Διαβάστε αναλυτικά τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα:

Ελληνικός τουρισμός: Σε 5 Περιφέρειες το 89% των εσόδων του α' εξαμήνου

 

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο