ITB Berlin: Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη αύξηση διεθνών ταξιδιωτών στον κόσμο το 8μηνο

09-11-17 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Η σκιά της τρομοκρατίας δεν έχει επηρεάσει τη διάθεση για ταξίδια ενώ τα city break αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης στην παγκόσμια βιομηχανία ταξιδίων αναψυχής, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που παρουσιάζει η ITB Berlin από την έκθεση World Travel Monitor που θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2018.

Το 2017 καταγράφονται σε όλο τον κόσμο περισσότεροι ταξιδιώτες από ποτέ και παρά την τρομοκρατική απειλή η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία συνεχίζεται να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας συμβούλων IPK International, Rolf Freitag, μιλώντας σήμερα στο 25ο World Travel Monitor® Φόρουμ στην Πίζα της Ιταλίας, κατά το πρώτο 8μηνο, ο αριθμός των ταξιδίων στο εξωτερικό παρουσίασε αύξηση 6%.

Όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, η Β. Αμερική είχε την υψηλότερη αύξηση (7,5%) και ακολούθησε η Ευρώπη με +5,5%, η Ασία και η Λατινική Αμερική (από +5% καθεμία).

Η Ρωσία φαίνεται ότι ανακάμπτει με ισχυρή αύξηση 18%, ωστόσο το Μεξικό είχε μείωση 5%, ενδεχομένως εξαιτίας της διπλωματικής έντασης με τις ΗΠΑ.

Από πλευράς προορισμών, η Ισπανία είναι στους νικητές της χρονιάς με αύξηση επισκεπτών 11%. Η Ευρώπη είναι η περιοχή που εμφανίζει την ισχυρότερη ανάπτυξη ξένων επισκεπτών στον κόσμο (+7%) ενώ η Ασία ακολουθεί με +5%, όπως και η Αμερική με +3%.

Παρά το γεγονός ότι η τρομοκρατία δεν φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο για τα διεθνή ταξίδια, οι ταξιδιώτες συνεχίζουν να τη θεωρούν ως μεγάλη απειλή. Έτσι, αλλάζουν προορισμούς. Αίγυπτος και Τουρκία παραμένουν στη μαύρη λίστα των «ανασφαλών» προορισμών ενώ και το Ην. Βασίλειο και οι ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα στην αντίληψη των ταξιδιωτών ως το ενδεχόμενο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων. 

Οι διακοπές παραμένουν ο βασικός λόγος για ταξίδια στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας αύξηση 6% το 8μηνο. Τα city breaks βρίσκονται και πάλι στην πρώτη γραμμή ανάπτυξης με αύξηση 16% ενώ τα ταξίδια με επιστροφή μειώθηκαν κατά 2%.

Ενώ τα ταξίδια σε φίλους και συγγενείς θα μπορούσαν να έχουν αύξηση έως και 8%, τα επαγγελματικά ταξίδια είναι στα περυσινά επίπεδα λόγω της μείωσης των παραδοσιακών επαγγελματικών ταξιδίων τα οποία καθίστανται μη αναγκαία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων.

Αντίθετα, ο κλάδος MICE ο οποίος αντιπροσωπεύει το 60% των επαγγελματικών ταξιδίων, κατέγραψε θετική πορεία.

Οι προβλέψεις της IPK International για το 2018 αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στα παγκόσμια ταξίδια στο εξωτερικό θα διαμορφωθεί στο +5%, με μεγαλύτερη άνοδο στην Ασία και τη Λατινική Αμερική (+6%) και από +4% σε Ευρώπη και Β. Αμερική.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια