Ο τουρισμός στην Αθήνα: +10% τα έσοδα των ξενοδοχείων το β’ 3μηνο

01-08-17 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αύξηση 10%, άνω του μέσου όρου στην Ευρώπη, παρατηρείται στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) των αθηναϊκών ξενοδοχείων το β΄3μηνο του 2017 σε σχέση με πέρυσι, με τα έσοδα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης να έχουν αυξηθεί κατά 8% και των resort στην Ελλάδα κατά 6,4%.

Σύμφωνα με το τριμηνιαίο δελτίο της GBR Consulting, τα αντίστοιχα έσοδα στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία παρουσίασαν, την ίδια περίοδο, αύξηση 8% ενώ την πιο εντυπωσιακή αύξηση σε επίπεδο ανταγωνιστικών προορισμών παρουσίασαν τα ξενοδοχεία του Καϊρου (87%). Ακολούθησαν αυξητικά η Mαδρίτη (+18,6%) και η Ρώμη (+3%).

Για το α' 6μηνο του 2017, τα στοιχεία απο την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού καταγράφουν αύξηση κατά 4,9% της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων και κατά 5% της μέσης τιμής δωματίου, σε ετήσια βάση.

Οι επιδόσεις του φετινού Ιουνίου, ωστόσο, δεν ήταν οι αναμενόμενες, επισημαίνει η ΕΞΑ-ΑΑ σε ότι αφορά την μέση πληρότητα (3,1%) και την μέση τιμή δωματίου (2,3%).

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας, τονίζει η Ενωση, έχουν διατηρήσει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη του προορισμού. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία «European Benchmarking» η Αθήνα παραμένει η δεύτερη φτηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ξεπερνώντας μόνο την Κωνσταντινούπολη σε τιμές, η οποία, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως βρέθηκε σε δυσχερή θέση λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετώπισε και προχώρησε σε εντυπωσιακές εκπτώσεις της τάξης του 30% κατά μέσο όρο.

"Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η τουριστική Αθήνα σταθερά και σταδιακά ανακάμπτει μετά από μια μακρά περίοδο πίεσης και ύφεσης, δεν έχει ωστόσο επανέρθει η απαραίτητη ισορροπία -ζήτησης και τιμών- τουλάχιστον σε ότι αφορά στην ξενοδοχειακή δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα σημάδια της ανάκαμψης, όχι για πανηγυρισμούς αλλά για την ανανέωση της ποιοτικής πρότασης του προορισμού προς τον επισκέπτη και για την χάραξη μιας μακρόπνοης στρατηγικής με προσήλωση σε στόχους που θα εξασφαλίσουν όχι μόνο το “τώρα” αλλά και το “αύριο” του προορισμού" υπογραμμίζει η ΕΞΑ-ΑΑ.

Golden Visa: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για αγορές ακινήτων την 4ετία

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πρόγραμμα Golden Visa, λίγα πράγματα έχουν επιτευχθεί στο κομμάτι χορήγησης αδειών παραμονής για επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, όμως το σκέλος που αφορά τις αγορές ακινήτων θεωρείται επιτυχημένο με την έκδοση 1.725 visa σε ξένους επενδυτές την περίοδο 2013-Ιούνιος 2017. 

Οι κινέζοι αγοραστές ακινήτων αντιπροσωπεύουν το 42% των visa αυτών (722 βίζες) και ακολουθούν οι Ρώσοι με 359 βίζες και μερίδιο 21% και οι Τούρκοι με 95 βίζες και μερίδιο 6%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Enterprise Greece, οι επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα μέσω του προγράμματος Golden Visa ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, και 4.193 βίζες εκδόθηκαν την ίδια περίοδο για μέλη της οικογένειας των επενδυτών.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»