WTTC: Eξαιρετικά ανθεκτικός ο παγκόσμιος τουρισμός - στο 3,1% η ανάπτυξη φέτος

23-08-16 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ανάπτυξη κατά 3,1% θα καταγράψει εφέτος η παγκόσμια τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανίας, παρά τα πολλά κρούσματα τρομοκρατίας, τις πολιτικές αναταραχές, τις οικονομικές εξελιξεις και το Brexit, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών.

Ο τουριστικός τομέας θα ξεπεράσει το μέσο όρο της παγκόσμιας ανάπτυξης, που προβλέπεται να ανέλθει στο 2,3%.

Στη Βρετανία η τουριστική βιομηχανία θα αναπτυχθεί εφέτος κατά 3,6%. Στον εξερχόμενο τουρισμό προβλέπεται πτώση κατά 3,6% λόγω της ισοτιμίας της στερλίνας, όμως, προβλέπεται σημαντική αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό για τον ίδιο λόγο, καθώς η ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία καθιστά τη Βρετανία ελκυστικό προορισμό.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC, David Scowsill, σχολιάζοντας την επικαιροποιημένη έκθεση, υπογράμμισε την ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα, παρά τις αρνητικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι ο τουρισμός θα ξεπεράσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 1%.

Χωρίς να υποτιμούμε τις επιπτώσεις σε μεμονωμένες χώρες, σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο τουρισμός συνεχίζει να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας: "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τουρισμός είναι μια δύναμη για το καλό. Φέρνει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις χώρες και συνδέει τους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και κολτούρα. Καλούμε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη των ταξιδιών και του τουρισμού, και να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για την καταπολέμηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε".

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WTTC:

** Η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ στη Γαλλία θα εξακολουθήσει και εφέτος να αυξάνεται, όμως, η αύξηση θα περιορισθεί στο 1,1% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 2,9%, λόγω των τρομοκρατικών γεγονότων.

** Στην Τουρκία προβλέπεται μείωση 3,2% στη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, λόγω των γνωστών γεγονότων.

** Συρρίκωση 1,6% προβλέπεται και στη Βραζιλία, παρά τη θετική επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ανάπτυξη έχει υποβαθμιστεί από -0,9% σε -1,6%, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής και των αδύναμων μακροοικονομικών επιδόσεων.

** Πρωταθλήτρια περιοχή στην τουριστική ανάπτυξη του πλανήτη εφέτος θα είναι η Νότια Ασία με αύξηση 5,9% χάρη στις ισχυρές οικονομικές προοπτικές στην Ινδία.

** Αντίθετα, η Λατινική Αμερική θα έχει τη χειρότερη επίδοση, με αναμενόμενη μείωση 0,9%, ωθούμενη από την αδυναμία στη Βραζιλία.

** Η Βορεια-ανατολική Ασία και η Νότιο-ανατολική Ασία αναμένεται να παρουσιάσουν σταθερή αύξηση κατά 4,7% και 4% αντίστοιχα, χάρη στην προβλεπόμενη ανάπτυξη κατά 6,3% στην Κίνα.

** Η Βόρεια Αμερική θα έχει καλές επιδόσεις, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1%.

** Η Ευρώπη, παρά την έξαρση των τρομοκρατικών επιθέσεων εφέτος, θα καταγράψει αύξηση κατά 2,2%.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια