ΠΟΤ: 1,2 δισ. τουριστικές αφίξεις το 2015, με ανάπτυξη 4,4% - πρόβλεψη για +4% το 2016

06-06-16 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Ανάπτυξη 4%, ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη 2ετία, προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2016, στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού για το 2015.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη αφίξεων αναμένεται να σημειωθεί σε Ασία και Ωκεανία (από 4% έως 5%) και στην Αμερική (από 4 έως 5%), και ακολουθούν η Ευρώπη (από 3,5% έως 4,5%), η Αφρική (από 2% έως 5%) και η Μ. Ανατολή (από 2% έως 5%), με τις προβλέψεις για τις 2 τελευταίες περιοχές να είναι πιο επιφυλακτικές.

Όσον αφορά το έτος 2015, o διεθνής τουρισμός σημείωσε για 6η συνεχή χρονιά ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων ετών (ο μέσος όρος ανάπτυξης αφίξεων από το 2010 και ύστερα διαμορφωνόταν στο +4%), η οποία διαμορφώθηκε στο +4,4%, καταγράφοντας ρεκόρ τουριστικών αφίξεων (1,2 δισ.). 

Πενήντα εκατ. περισσότεροι ήταν οι τουρίστες που ταξίδεψαν προς προορισμούς του εξωτερικού σε όλο τον κόσμο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν (2014).

Η ζήτηση για ταξίδια παρέμεινε σε ισχυρά επίπεδα, παρότι με μεικτή εικόνα σε μεμονωμένους προορισμούς λόγω των έντονων διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, της έντασης των ανησυχιών περί συνθηκών ασφάλειας και της πτώσης των τιμών πετρελαίου και άλλων αγαθών, τα οποία ανέβασαν το ποσό των εισοδημάτων αποδυναμώνοντας όμως τη ζήτηση των εξαγωγέων.

Η ανάπτυξη του τουρισμού σε προορισμούς με ανεπτυγμένες οικονομίες ανήλθε στο +5%, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ποσοστό των αναπτυσσόμενων οικονομιών (+4%), ενισχυμένη από τις ισχυρές επιδόσεις στην Ευρώπη (+5%).

Ανά περιοχή, η Ευρώπη, η Αμερική και η Ασία-Ωκεανία είχαν ανάπτυξη της τάξης του 5%. Οι αφίξεις στη Μ. Ανατολή αυξήθηκαν κατά 3% ενώ στην Αφρική, με τα περιορισμένα δεδομένα που διαθέτει ο Οργανισμός, η αύξηση τοποθετείται στο +3% εξαιτίας κυρίως των αδύναμων αποτελεσμάτων στη Β. Αφρική, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του συνόλου των αφίξεων στην περιοχή.

Στην Ευρώπη (+5%) η ανάπτυξη ενισχύθηκε από το αδύναμο ευρώ σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ και άλλα νομίσματα. Οι αφίξεις έφτασαν τα 609 εκατ., 29 εκατ. περισσότερες σε σχέση με το 2014. Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με ανάπτυξη 6%, επέστρεψε έπειτα από τη μείωση που είχε σημειώσει το 2014.

Η Β. Ευρώπη (+7%) και η Ν. Μεσόγειος (+5%) είχαν επίσης ισχυρές επιδόσεις ενώ η δυτική Ευρώπη (+3%) βρέθηκε κάτω από το μέσο όρο στην περιοχή. 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων