Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022- Επέτειος μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή

06-07-22 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για τρίτη χρονιά, ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» παρουσιάζει ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων, στο κοινό όλης της Χώρας, με θέμα την επέτειο μνήμης και τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, σε μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, παρά τις επικρατούσες δύσκολες συνθήκες, όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και απέσπασαν την θερμή αποδοχή, τόσο του τοπικού πληθυσμού, όσο και των επισκεπτών της καλοκαιρινής περιόδου.

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, το φετινό πρόγραμμα καλύπτει το πολιτιστικό φάσμα έκφρασης του θεσμού με 140 εκδηλώσεις, σε 66 αρχαιολογικούς χώρους και θεματικές μορφές τέχνης: το Θέατρο, την μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες-performance, τις παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο. 

Το πρόγραμμα παρουσίασαν χθες η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης.​​

Ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Πολιτισμού αυτής της κυβέρνησης ήταν η μίξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, τόνισε κατά την παρουσίαση η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας:

"Το έχω πει πάρα πολλές φορές ότι οι δύο τομείς είναι επί της ουσίας ένας -τυπική είναι η διάκριση αυτή- καθώς η μεν σύγχρονη δημιουργία εμπνέεται, ερμηνεύει με το δικό της τρόπο και δημιουργεί από τη γνώση του πολιτιστικού αποθέματος.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια τα μνημεία, όταν κανείς τα βλέπει μέσα από μία σύγχρονη δημιουργία από τους ίδιους τους επιστήμονες που τα μελετούν και τα προστατεύουν, μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά και να δώσουν όλη τη διάσταση των αξιών την οποία φέρουν. Επομένως, βασική μας πολιτική επιλογή ήταν αυτή η ώσμωση".

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά. Από πέρσι έχει αναλάβει και το «τρέχει» αποκλειστικά η Εθνική Λυρική Σκηνή. 

Η Επιτροπή του 2022, όπως είπε η κυρία Μενδώνη, εξέτασε τις 323 προτάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία  οι προτάσεις ήταν και εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Οι εκδηλώσεις

Η φετινή χρονιά, αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και στη δυναμική την οποία έδωσαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι από τις εστίες τους στην Ελλάδα, περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις, εκ των οποίων οι 23 αφορούν το θέατρο, 18 τη μουσική, 6 το χορό, 6 τα εικαστικά, 14 παραστάσεις για παιδιά και εφήβους και 3 το μουσικό θέατρο.

Πρόκειται για 70 νέες παραγωγές που θα φιλοξενηθούν σε 66 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία. Οι προτάσεις του προγράμματος επιλέχθηκαν από την ειδική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr. Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν από προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας των ΑΜΚΕ.

Η επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3028/2002, επέλεξε τους αρχαιολογικούς χώρους παρουσίασης των παραγωγών, από όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, ναοί, μονές, γεφύρια, μουσεία, συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά πολιτιστικών δράσεων ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού. Είκοσι οκτώ νέοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ενταχθεί στο φετινό πρόγραμμα με ακτίνα δράσης από την Αρχαία Ζώνη της Αλεξανδρούπολης έως τον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από την Αρχαία Πλευρώνα Μεσολογγίου έως το Καβείριο της Λήμνου και από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας έως τη Σπιναλόγκα στον 'Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ, για όλες τις εκδηλώσεις. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, όπου αυτό υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο