Tα Κυπο-Θεατρικά | Ένα μουσικό ταξίδι στο έργο του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο

05-07-22 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ατμοσφαιρική συναυλία αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του σπουδαίου Νίκου Κυπουργού για το θέατρο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Ιουλίου, στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

Στα Κυπο-Θεατρικά, εκλεκτοί προσκεκλημένοι του Κυπουργού (Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου και η Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου) θα μας αποκαλύψουν τα πολλά πρόσωπα της μακρόχρονης πορείας του, μέσα από γνωστά αγαπημένα, αλλά και άγνωστα τραγούδια του. 

Συγκεκριμένα, θα ακούσουμε τραγούδια από έργα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, από Αριστοφάνη και Σαίξπηρ μέχρι Λόρκα και Πιραντέλο, καθώς και σύγχρονων συγγραφέων. Επίσης θα παιχτούν αποσπάσματα από τις μουσικές κωμωδίες που έγραψε τα τελευταία χρόνια: την Ειρήνη του Αριστοφάνη και τη Μήδεια του Μποστ.

Ο Νίκος Κυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Απριλίου του 1952. Σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς (École Normale), Iάννη Ξενάκη (Σορβόνη), κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Mάνου Xατζιδάκι (Τρίτο Πρόγραμμα 1975-1980, Σείριος 1985-2000, Αγώνες Τραγουδιού Κέρκυρας 1980 και 1981 και Καλαμάτας 1992 κ.ά.) και ενορχηστρωτής σημαντικών έργων του (Λαϊκή Αγορά, Αμοργός, κ.ά.).

Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του «Knots για 16 φωνές» τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για χορό καθώς και τραγούδια.

Για το Μουσικό Θέατρο έχει γράψει τα έργα: Σιωπή ο βασιλιάς ακούει, μιούζικαλ (παραγγελία ΟΜΜΑ, 1993), Προσοχή ο πρίγκιπας λερώνει, όπερα και για παιδιά (παραγγελία ΕΛΣ, 2013), Ειρήνη του Αριστοφάνη, μουσική κωμωδία (Εθνικό Θέατρο, 2017), Μήδεια του Μποστ, κωμική όπερα, (παραγγελία ΕΛΣ, 2019).

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Αμόρε, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου κ.ά. Έχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση Σωσμένος (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την Νύχτα της Κουκουβάγιας και τον Γυάλινο Κόσμο (1998).

Παράλληλα έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές, ενώ την πενταετία 1991-1995 ασχολήθηκε και με τη μουσική για την τηλεόραση. Για τη μουσική του στον Κινηματογράφο έχει τιμηθεί πολλές φορές: με το Κρατικό Βραβείο του YΠΠO (Rom, 1990 – Tο Πεθαμένο Λικέρ, 1993 – Μεταίχμιο, 1994 – Ελεύθερη Κατάδυση, 1995), καθώς και με το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Aenigmα est, 1990 – O Δραπέτης, 1991 – Το Πεθαμένο Λικέρ, 1992 – Μεταίχμιο, 1994 και Ύποπτος Πολίτης, 1994). Για το Πεθαμένο Λικέρ τιμήθηκε και με το Βραβείο Μουσικής στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (1993) ενώ για το Four Corners of Suburbia με το βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ της Avignon (2006). Τιμήθηκε ακόμη με το Βραβείο Μουσικής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας για τις ταινίες: Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη (2008) και Φιλιά εις τα παιδιά (2011). Το 2016 τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου για το συνολικό έργο του. Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Μουσικής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία Πολυξένη (2018) και για την ταινία Ράφτης (2021). Πρόσφατες διακρίσεις: Βραβείο Μουσικής στο Φεσιβάλ της Antalya  για την ταινία Kerr, Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ της Valencia για την ταινία Tailor (Οκτώβριος 2021).

Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια για τη μουσική στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς επίσης στο Εθνικό Θέατρο (2015 -2018) και στο Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο.

Από νωρίς τον απασχόλησε η σχέση των παιδιών με τη μουσική, προσεγγίζοντάς την τόσο από την πλευρά της δημιουργίας και μέσα από διαφορετικούς δρόμους όπως το ραδιόφωνο, το θέατρο για παιδιά, η δισκογραφία, [Εδώ Λιλιπούπολη (1980), Νανουρίσματα (1985), Τα Μυστικά του Κήπου (2001)], όσο και από την πλευρά της εκπαίδευσης. Συμμετείχε μαζί με τον Μιχάλη Γρηγορίου, τον Γιώργο Κουρουπό και τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο στη σύνταξη ενός σύγχρονου ελληνικού μουσικοπαιδαγωγικού προγράμματος (1983-88) το οποίο δίδαξε και ο ίδιος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ παράλληλα δίδαξε σε ωδεία της Αθήνας και της Καλαμάτας. Ήταν ο βασικός εισηγητής στο 15ο Διεθνές Μουσικοπαιδαγωγικό Συνέδριο ΙSΜΕ στη Θεσσαλονίκη το 2012 με θέμα «Μουσική και Τραγούδι για παιδιά».

Από το 2015 είναι υπεύθυνος (ενορχήστρωση – διεύθυνση) για τη συνάντηση των Μουσικών Σχολείων που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στην Ξάνθη με τον τίτλο «Ξάνθη, Πόλις ονείρων».

Το 2010 δημιούργησε μαζί με μια ομάδα μουσικών, που ζουν όλοι στη Σύρο, την Ορχήστρα των Κυκλάδων, την οποία και διευθύνει. Η ορχήστρα έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. (cycladesorchestra.gr).

Την πενταετία 2013-2017 επιμελήθηκε και παρουσίασε στην ΕΡΤ 2 την εκπομπή «Τα μυστικά της Μουσικής», μια σειρά 31 επεισοδίων, ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, τις γλώσσες και τα επαγγέλματα της μουσικής.

Πλήρης εργογραφία και δισκογραφία: nikoskypourgos.com

*

Διεύθυνση ορχήστρας Νίκος Κυπουργός

Τραγουδούν Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου και η Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου

Μουσικοί Μαρίνος Γαλατσινός κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο, Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, Σταύρος Λάντσιας πιάνο, κρουστά, Τάσος Μισυρλής βιολοντσέλο, Sergio Nastasa βιολί

Σκηνοθετική επιμέλεια Θοδωρής Αμπαζής

Ηχοληψία Γιώργος Καρυώτης

Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος

Χορηγός σκηνικών Φυτώρια Αντεμισάρη

Εκτέλεση παραγωγής Cricos Events

*

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

ΚΑΝΟΝΙΚΟ 25€ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ/ 65+/ ΚΑΛΛ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 20€ • ΑΝΕΡΓΩΝ/ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΚΑΛΛ. ΣΧΟΛΩΝ 5€

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr 

διαβάστε ακόμα

Φεστιβάλ Θεματικού Εναλλακτικού Τουρισμού στα Χανιά
Ξενοδοχεία | Ισχυρός επενδυτικός προορισμός η Αθήνα - για πρώτη φορά στο top10 των προτιμώμενων ευρωπαϊκών πόλεων
Ν.Χαρδαλιάς | Τουρισμός πολυτελείας: Συνεργασία της Αθήνας- Αττικής με το Ντουμπάι
Εορταστικό χωριό το Πεδίο του Άρεως από τα ερχόμενα Χριστούγεννα
Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες