Δημιουργία ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του Νικόλαου Δούμπα

01-02-22 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη δημιουργία μουσικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με θεματολογία τη ζωή και την πλούσια καλλιτεχνική δράση του Νικόλαου Δούμπα και με μουσική επένδυση έργα του Johann Strauss, που είναι αφιερωμένα στον Έλληνα ευπατρίδη, θα υποστηρίξει οικονομικά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω εγχειρήματος, το οποίο έχει αναλάβει ο Σύλλογος Φίλων μουσικής Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, τμήμα της ορχήστρας και ο αφηγητής Αλέξης Κωστάλας θα ταξιδέψουν στη Βιέννη, ώστε να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στα εμβληματικά κτίρια που σχετίζονται με τον Δούμπα, όπως το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, η Ακαδημία των Τεχνών, το Δημαρχείο, το Αυστριακό κοινοβούλιο και οι ορθόδοξοι ναοί της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Γεωργίου.

Παράλληλα, γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στο προάστιο Tattendorf της Αυστρίας, τόπο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης του Δούμπα, στη Βλάστη, γενέθλιο τόπο της οικογένειας Δούμπα και στο προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών όπου ο Δούμπας συνέβαλε καθοριστικά στο σχεδιασμό και την αποπεράτωση της ζωοφόρου.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενημέρωση του κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τον σημαντικό αυτόν Έλληνα, με υψηλή καλλιτεχνική και εθνική σημασία.

Το υλικό θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε δεύτερο χρόνο θα διατεθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και κρατικά ιδρύματα. Η επιτυχία του μουσικού βίντεο θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, αφού θα συνδέσει έναν από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες της Αυστρίας με τον τόπο καταγωγής του. Μέσω του ντοκιμαντέρ, θα προβληθεί διεθνώς η Βλάστη αλλά και όλη η περιφέρεια, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις και για τουριστική ανάπτυξη, ενώ ανοίγονται δρόμοι και για άλλες μελλοντικές δράσεις γύρω από τον Δούμπα.

Σχετικά με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου, με πλούσια εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δράση, κατατάσσεται σήμερα μεταξύ των σπουδαιότερων μουσικών συνόλων πανελλαδικά. Το 2021 συμπλήρωσε 60 χρόνια συνεχούς πολιτιστικής δημιουργίας από την επίσημη ίδρυση της, το Δεκέμβριο του 1961. Οι εκδηλώσεις για το 2021 ήταν αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με επετειακές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη σπουδαία τοπική ιστορία, αλλά και εκδηλώσεις αφιερωμένες σε Έλληνες που άφησαν το αποτύπωμα τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Λουτρακίου ήταν φέτος αφιερωμένη στη μνήμη του Έλληνα ευεργέτη Νικόλαου Δούμπα και φέρει τον τίτλο Hellenen Polka, Η Πόλκα των Ελλήνων, από το ομότιτλο έργο που συνέθεσε προς τιμή των Ελλήνων ο Johan Strauss. Ο Έλληνας ευεργέτης της Αυστρίας και μαικήνας των τεχνών Νικόλαος Δούμπας αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των Ελλήνων της διασποράς.

 

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο