Ο κ.Νταής νέος πρόεδρος του ΤΑΠΑ- Έμφαση στα πωλητήρια

05-03-20 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κ.Παναγιώτης Νταής είναι ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) στη θέση της κυρίας Χατζηπέτρου, που αναλαμβάνει την προεδρία αλλά και τη θέση διευθύνουσας συμβούλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, ο κ.Νταής τα τελευταία χρόνια ήταν Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ είχε σχέσεις με το ΤΑΠ, είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία τότε ήταν στην αρμοδιότητά του, είτε συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές.

Η κυρία Μενδώνη προέβη σε έναν απολογισμό του έργου του ΤΑΠ από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020, τονίζοντας ότι έχει σχεδιασθεί το οργανόγραμμα του ΤΑΠ, το οποίο μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους, θα θεσμοθετηθεί με νόμο.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αύξηση των εσόδων, διότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια. "Πάντοτε λέγαμε ότι τα εισιτήρια στην Ελλάδα καταλαμβάνουν περίπου το 95% των εσόδων, ενώ σε όλον τον άλλον κόσμο το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% και τα υπόλοιπα έσοδα είναι από παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι που θέλουμε να αναβαθμίσουμε ξεκινώντας από τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια", είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Αρχαίας Ολυμπίας:

"Όπως ξέρετε, το Σαββατοκύριακο ήμουν στην Αρχαία Ολυμπία και έκανα μία συζήτηση και με τους πωλητές του Ταμείου και με τους φύλακες που διαχειρίζονται εκεί τα πράγματα. Η οικονομική εικόνα για το 2019 για την Αρχαία Ολυμπία, ήταν έσοδα πωλητηρίων 188.000,00€, τη στιγμή που είχαμε περίπου 650.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 100.000 και κάτι ήταν ελευθέρας, γιατί ήταν σχολεία, κ.λ.π.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι στις 650.000 επισκέπτες, το 188.000,00€ έσοδα αντιστοιχεί με πολύ λιγότερο ακόμη και από 0,50€. Βλέπετε γιατί λέμε ότι τα περιθώρια είναι πολύ μεγάλα. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη ότι στην Ολυμπία δεν λειτουργεί εδώ και 4,5-5 χρόνια το αναψυκτήριο, οπότε αυτές οι 188.000 ήταν μόνο από το πωλητήριο. Έχουν δημοπρατηθεί όπως ξέρετε, 15 αναψυκτήρια. Ένα από αυτά είναι και της Αρχαίας Ολυμπίας. Ειδικά ο διαγωνισμός της Ολυμπίας, έγινε την προηγούμενη Παρασκευή. Υπάρχουν ήδη 10 υποψηφιότητες. Είναι μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε από την κ. Χατζηπέτρου, θα συνεχιστεί με τον κ. Νταή, προκειμένου τον Απρίλη να υπάρχουν ήδη οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τα αναψυκτήρια".

Σχετικά με τα αναψυκτήρια επισήμανε ότι υπάρχει επικαιροποιημένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του Νοεμβρίου του 2011, που επιτρέπει με συγκεκριμένες διαδικασίες ακόμα και απευθείας αναθέσεις για ένα 18μηνο.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο είπε:

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2018, είναι στη διαδικασία επέκτασής του. Έχουν γίνει οι διάφορες συνεννοήσεις που θα έπρεπε να έχουμε κάνει, τόσο με τους αρχικούς χορηγούς που ήταν η Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπάρχει ήδη μία νέα χορηγία της τάξεως των 300.000,00€ από το Ίδρυμα Ωνάση, ώστε να προχωρήσουν κάποιοι επιπλέον χώροι, και συγχρόνως έχουμε ήδη έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε το εισιτήριο να επεκταθεί μέσω ΣΔΙΤ σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε σύμπραξη του  Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Ο κ.Νταής τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα στον άξονα της οργάνωσης και της μετεξέλιξης του Ταμείου είναι ο νέος οργανισμός, ο οποίος θα συνοδευτεί και από έναν Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας και έναν Κανονισμό Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι τα πωλητήρια.

"Θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, να λειτουργήσουν με νέο τρόπο ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και των μουσείων, αλλά και να συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων, βεβαίως. Και να προχωρήσουμε όχι μόνο στο άνοιγμα των αναψυκτηρίων, εκμεταλλευόμενοι φυσικά όλες τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία, αλλά να εφαρμόσουμε και ένα νέο σύστημα στενής παρακολούθησης των αναδόχων και των ιδιωτικών φορέων που θα λειτουργήσουν αυτά τα αναψυκτήρια, ώστε η σχέση μεταξύ ΤΑΠΑ και ιδιωτών αναδόχων των αναψυκτηρίων να μπει σε μία νέα βάση, διαφανή, οργανωμένη, συνεργατική, που θα μας επιτρέψει να έχουμε και σωστή λειτουργία των αναψυκτηρίων, αλλά και διασφάλιση των εσόδων", είπε.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός