Λίνα Μενδώνη: Ποιες εργασίες ζήτησε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης

29-08-19 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σύσκεψη όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ για τον αρχαιολογικό και τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης συγκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη στις 27 Αυγούστου.

Η υπουργός επισήμανε σειρά προβλημάτων και σημείωσε ότι «η εικόνα την οποία παρουσιάζουν τα πέριξ της Ακρόπολης είναι εκείνη της έντονης εγκατάλειψης, που μας εκθέτει στον επισκέπτη που έρχεται ως σε προσκύνημα». Η υπουργός αναφέρθηκε και στα παράπονα που εκφράζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, λόγω των συχνών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αναβατόριο, καθώς συχνά τους ζητείται να αποδείξουν την αναπηρία τους, με έγγραφα τα οποία εν τέλει δεν γίνονται αποδεκτά. Όπως είπε η υπουργός, το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν με την έκδοση της Ψηφιακής Κάρτας Πολιτισμού, εν τω μεταξύ όμως, χαρακτήρισε την υπάρχουσα κατάσταση «θλιβερή».

Σχετικά με το ζήτημα της αντικατάστασης του «γηρασμένου» αναβατορίου, η υπουργός ζήτησε άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταλήξουν στις απαιτούμενες προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, η ολοκληρωμένη πρότασή τους θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Όπως είπε η κ. Μενδώνη, καταβάλλεται προσπάθεια το κόστος της αντικατάστασης να καλυφθεί με ιδιωτική χορηγία, ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι, ενώ όλες οι εργασίες επιβάλλεται να ολοκληρωθούν εγκαίρως.

Το νέο αναβατόριο θα είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει το κοινό τον Απρίλιο του 2020. «Θέλουμε μία ασφαλή και σωστή λύση, αφού συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες. Δεν μπορεί να εκτίθεται η χώρα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία ζήτησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών να σπεύσει να αποκαταστήσει την προβληματική διαδρομή, που οδηγεί ως το αναβατόριο, καθώς παρουσιάζει έντονη κλίση και φθαρμένο οδόστρωμα. Η υπουργός ζήτησε να αντιμετωπιστούν οι παλαιότερες αστοχίες και η διαδρομή να διαμορφωθεί καταλλήλως, ώστε να μπορεί να κινηθεί με άνεση ηλεκτρικό αμαξίδιο.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και στην συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Συγκεκριμένα, η υπουργός ζήτησε:

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε να υπάρξει σαφής σχεδιασμός και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι ημερομηνίες. Συναντήσεις για τα ζητήματα της Ακρόπολης θα οργανώνονται σε τακτά διαστήματα.

 

διαβάστε ακόμα

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες