Το περιεχόμενο του κόμβου Οδυσσέας του υπ. Πολιτισμού μπορεί να διατεθεί για τουριστική χρήση

14-01-19 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρεται ότι οι φωτογραφίες και τα κείμενα του κόμβου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του υπουργείου Πολιτισμού  μπορούν να διατεθούν σε αιτούντα ιδιώτη, στην έκταση που προσδιορίζονται στη σχετική αίτησή του, προς περαιτέρω χρήση από αυτόν σε ηλεκτρονική εφαρμογή (application) τουριστικού ενδιαφέροντος για κινητά και tablets, κατόπιν αδειοδότησης έναντι Τέλους.

Επίσης, σημειώνεται ότι τα τυχόν υφιστάμενα πνευματικά δικαιώματα επί των κειμένων -που περιλαμβάνονται στον κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Πολιτισμού- ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εφόσον δημιουργήθηκαν από τους απασχολούμενους σ΄ αυτό (Υπουργείο Πολιτισμού), σε εκτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.

Ειδικότερα στην σχετική γνωμοδότηση αναφέρεται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Σύμφωνα με το πραγματικό του ερωτήματος, στον κόμβο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» περιλαμβάνονται δεδομένα διαφορετικού είδους (π.χ. φωτογραφίες, κείμενα) και διαφορετικής βαρύτητας ως προς τα ζητήματα αδειοδότησης (π.χ. πληροφοριακό υλικό και μεταδεδομένα που δεν υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς αδειοδότησης, φωτογραφίες διαθέσιμες είτε δωρεάν είτε κατόπιν καταβολής τελών, ανάλογα με τη χρήση αυτών). Ειδικότερα, ως προς τα κείμενα, αναφέρεται ότι έχουν συνταχθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου, ορισμένα δε εξ αυτών φέρουν την υπογραφή του συντάκτη τους και χαρακτηρίζονται ως «εκλαϊκευμένα επιστημονικά κείμενα».

Πρόκειται, για κείμενα που έχουν άλλοτε περιορισμένη και άλλοτε εκτενή έκταση, συνήθως συνοδεύουν ή συνοδεύονται από φωτογραφίες και παρέχουν πλήθος πληροφοριών πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου σχετικά με τους ιστορικούς τόπους, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που απεικονίζονται ή αναφέρονται, οι οποίες προφανώς υπερβαίνουν τις παρεχόμενες από μόνη την απεικόνιση, συνιστούν δε, από κοινού με τις απεικονίσεις, έγγραφα, κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του π.δ. 28/2015 (Α΄34).

Η σύνταξη των κειμένων αυτών, η ταξινόμησή τους, η συσχέτισή τους με τις απεικονίσεις, γενικότερα δε η διαμόρφωση του κόμβου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», αποτελεί προϊόν μόχθου και πνευματικής εργασίας του επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Επομένως, σύμφωνα με τα ανωτέρω, πρόκειται για έργο που δημιουργήθηκε από απασχολούμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο, σε εκτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, ώστε το τυχόν υφιστάμενο περιουσιακό δικαίωμα επ΄αυτών, όπως και επί του συνόλου της βάσης δεδομένων του κόμβου «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», έχει μεταβιβασθεί αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο (εργοδότη τους), σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2121/1993 (ΦΕΚ Α' 25/4-3-1993), εφόσον από το ιστορικό του ερωτήματος δεν προκύπτει ύπαρξη αντίθετης συμφωνίας".

 

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη