ΠΟΤ- UNESCO: Ο πολιτιστικός τουρισμός οδηγεί στην ευημερία των κοινοτήτων

06-12-18 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την στήριξή τους στον πολιτιστικό τουρισμό ως εργαλείο προστασίας της ζωντανής πολιτιστικής κληρονομιάς, καταλύτη δημιουργίας στις πόλεις και παράγοντα διάχυσης των κοινωνικοοικονομικών οφελειών του τουρισμού σε όλους, εξέφρασαν οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια του τρίτου συνεδρίου πολιτιστικού τουρισμού που διοργάνωσε ο ΠΟΤ και η UNESCO στις 3-5 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν η ανάγκη για ξεκάθαρη και ισχυρή σύνδεση του τουρισμού, του πολιτισμού και των μετόχων των τοπικών κοινοτήτων. 

Οι πολιτικές και στρατηγικές πολιτιστικού τουρισμού χρειάζεται να ενσωματώσουν τις προοπτικές και τα ενδιαφέροντα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες μπορούν να βοηθούν τις τοπικές αρχές στην εξισορρόπηση της τουριστικής ανάπτυξης και της διαφύλαξης του πολιτισμού.

Η κατεύθυνση των τουριστικών εσόδων στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη των κοινωνιών αναγνωρίστηκε ως κορυφαία πρόκληση.

Η αξιοποίηση της δημιουργικότητας και των τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς και η διαφύλαξη της κληρονομιάς αποτελούν απαραίτητα συστατικά στην προώθηση του υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού, και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών τα επόμενα χρόνια, τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO, Xing Qu.

Ο πολιτισμός είναι ένας από τους κινητήρες τουριστικής ανάπτυξης, επομένως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η πρώθηση του τουρισμού για αειφόρα ανάπτυξη, αποτελούν τμήμα της ίδιας εξίσωσης. Το γεγονός ότι 30 και πλέον υπουργοί από όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί εδώ, αποτελεί απόδειξη της θέσης που έχει ο πολιτισμός στον τουρισμό, τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Ersoy, υπογράμμισε οτι η συνεργασία μεταξύ τουρισμού και πολιτισμού παρέχει το πλαίσιο συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαίδευσης, επενδύσεων και αειφορίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, 5 κορυφαίες τουριστικές εταιρίες της Τουρκίας υπέγραψαν το Δεσμευτικό Συμφωνητικό Ιδιωτικού Τομέα του Παγκόσμιου Κώδια Ηθικής για τον Τουρισμού του ΠΟΤ, ενισχύοντας τις προσπάθειες των ηγετών της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας στη διασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης του κλάδου. 

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή