Ο γολγοθάς του city tour με λεωφορείο στην Αθήνα...

02-10-18 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάβαμε από την ξεναγό κυρία Στέλλα Αρβανίτη το ακόλουθο άρθρο, που καταγράφει διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις ξεναγήσεις της στην Αθήνα...

"Και σένα τι σε νοιάζει;" Στην ζωή μου πάντα μ'ενδιέφερε να κάνω ένα πράγμα σωστά αλλιώς να μην το κάνω καθόλου. Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι μία από τις αρχές μου.

Δουλεύω στον τουρισμό ως διπλωματούχος ξεναγός πολλά χρόνια, από τότε που ήμουν Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια και μετά συνέχισα στην Αθήνα. Είμαι ερωτευμένη με το επάγγελμά μου γιατί είμαι ...ερωτευμένη με την χώρα μου.

Δεν θα έλεγα όμως το ίδιο για τους κατοίκους της και κυρίως τους πολιτικούς της. Ένας Δήμος κατ'εμέ ρυθμίζεται και λειτουργεί από τον άρχοντά της. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Δήμαρχο. Δυστυχώς ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι απών από όλα τα μεγάλα προβλήματα. Ξέρετε, όταν ξεναγείς και κάνεις city tour με το λεωφορείο, τι μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζεις όχι λόγω κίνησης αλλά επειδή δεν υπάρχει τάξη και πειθαρχία στην πόλη; Πότε έστειλε ο Δήμαρχος την δημοτική αστυνομία να "κατασκηνώσει" π.χ. στο Καλλιμάρμαρο που και η κουτσή μαρία έχει στήσει τραπεζάκια και πουλάει ή που αρχαίοι Ρωμαίοι φωτογραφίζονται ή που αυτοκίνητα παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο και δεν τους νοιάζει; ΠΟΤΕ!

Σας το λέω εγώ, μια ξεναγός που είμαι συνέχεια στους δρόμους. Σήμερα λοιπόν τους κατεβάσαμε ως συνήθως στον πεζόδρομο της Διον. Αρεοπαγίτου. Σε 2 σημεία μπορείς να σταματήσεις εκεί ή στο Σύνταγμα. Και στα 2 δεν υπάρχει φυσικά χώρος. Αυτή την περίοδο έχει πολλές γυναίκες με μωρά, καροτσάκια και ηλικιωμένους. 7.10 είχα αναχώρηση. 7.10 ήρθε το πούλμαν. Ερχεται η αστυνομία και αρχίζει να κορνάρει να διώξει το πούλμαν που φόρτωνε. Μόλις είχε έρθει και γενικά είχε χώρο και δεν ενοχλούσε.

-Εσύ είσαι εδώ; μου κάνει με στόμφο ο ένας από τους 4 που ήταν καθισμένοι στο αυτοκίνητο της αστυνομίας.

-Ναι

-Πες του να φύγει (για το πούλμαν)

Του δείχνω τα καροτσάκια και τις μαμάδες

-Και τα πούλμαν που θα φορτώσουν τα παιδιά και τα καροτσάκια;

-Και τι με νοιάζει εμένα; Εγώ ρυθμίζω την κυκλοφορία, ακούς; Φύγε τώρα!

-Και που θα σταματήσουμε να κατέβει και ν'ανέβει ο κόσμος, ξαναρωτάω

-Να πας στην Δώρα Στράτου.

Ειλικρινά το διανοητικό επίπεδο αυτής της χώρας με εκπλήσσει. Ο οδηγός μου είχε ήδη απομακρυνθεί ουρλιάζοντας και λέγοντας: "Μπες μέσα, φεύγουμε". Ετρεξα ν'ανεβω στο πούλμαν που ήταν εν κινήσει, μου ελειπαν 2 καροτσακια ακόμη, δηλαδή 5 ατομα

-Που πας, αστον να λέει, του είπα ουρλίαζοντας, κι εκείνος μου είπε:

-Δεν θα πάρω εγώ 200 ευρώ πρόστιμο, πάμε καραβι τώρα.

Όση γιόγκα και να κάνω γύρισα και του είπα, στον ίδιο τόνο "Περίμενε εκεί παρακάτω. Αδειο είναι όλο. Εκεί, τώρα, να τους βρω...".

Επειδή δεν μπορώ να ξαναμπώ σε όλο αυτή την ταραχώδη στιγμή που είναι πλέον καθημερινό βίωμα για όποιον κυκλοφορεί στην Αθήνα θα κλείσω λέγοντας τουτο: Την προηγούμενη Δευτέρα, Μακρυγιάννη και Διον Αρεοπαγίτου πεζόδρομοι, και οι 2 κατ'ευφημισμόν, σουλατσάριζε το Δημοτικό φορτηγό καθαριότητας και φυσικά αυτοκίνητα μηχανάκια κλπ. Πλησιαζω τη Δημ. Αστυνομία. Τους διέκοψα γιατί ο ένας έστελνε μηνύματα στο κινητό και ο άλλος επινε καφέ.

-Συγνώμη ποιος είναι υπεύθυνος για τα τραπεζάκια και τους χορευτές που είναι μόνιμα εξω από το μουσείο και βάζουν την μουσική στο τέρμα;

-Η αστυνομία.

-Εσείς για τι είστε υπεύθυνοι;

-Για τα οχήματα καθαριότητας και για τα παρκαρισμένα.

-Ωραία και αυτά εκεί δεν τα βλέπετε; Το όχημα της καθαριότητας του δήμου που πέρασε πριν από λίγο δεν το είδατε; Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες για όλα;

Ο δημ. αστυνομικός που έστελνε μήνυμα ενοχλήθηκε και σήκωσε το βλέμμα του να με περιεργαστεί.

-Και σένα τι σε νοιάζει; μου είπε.

Θα σταματήσω εδώ την εξιστόρηση... Γι'αυτό έχουμε φτάσει στον πάτο. Γιατί δεν υπάρχει προγραμματισμός, δεν υπάρχει τάξη. Η μόνη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός ταϊζει την Ελληνική κοινωνία και πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να έρχονται να σου λένε "εσένα τι σε νοιάζει" ή να διώχνουν τα πούλμαν πατώντας την κόρνα, αλλά όχι τα ...πολιτικά πρόσωπα ή τους γνωστούς που έχουν μόνιμο πάρκινγκ στην Διον. Αρεοπαγίτου είναι μονίμως στον αυτόματο πιλότο. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι λέω "αλήθεια Στέλλα εσένα τι σε νοιάζει που αυτή η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο;"

Εσένα που το διάβασες αυτό σε νοιάζει; ΑΝ το διάβασε κάποιος υπεύθυνος από τον τουρισμό τον νοιάζει;

*Γράφει η κ. Στέλλα Αρβανίτη, διπλωματούχος ξεναγός/ Συγγραφέας

διαβάστε ακόμα

ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές
Ε.Ξ. Ρόδου | Αίτημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για Τμήμα Σπουδών Φιλοξενίας στη Ρόδο