Μονοπάτια πολιτισμού στην Επίδαυρο

25-11-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Επιδαύρου ενέκρινε τη συνεργασία του με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, για την υλοποίηση του έργου "ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ"  που αφορά πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Το πρόγραμμα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας. Μονοπάτια που διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες, ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά από αυτά εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων.

Σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, γίνεται προσπάθεια να ξαναγίνουν τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης – τον περιπατητικό τουρισμό – και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Για τον Δήμο Επιδαύρου έχει ήδη συνταχθεί η τεχνική έκθεση και η μελέτη σηματοδότησης και αφορά στην υλοποίηση πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, μια περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής και τουριστικής σημασίας.

Οι διαδρομές δίνουν τη δυνατότητα

α) να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στην περιοχή προσελκύοντας ήπιο, περιπατητικό τουρισμό, και

β) να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι διαδρομές (7 πεζοπορικές και 1 ποδηλατική) συνδέουν περιοχές ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είναι εύκολες έως μετρίας δυσκολίας και συνολικού μήκους 68,41χλμ.

Η χάραξη λαμβάνει υπ’ όψιν υφιστάμενες διαδρομές, καλά διατηρημένες, με ήπια βλάστηση. Η σήμανση πραγματοποιείται με μεταλλικές πινακίδες, είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) και διακρίνεται σε σηματοδότηση κατεύθυνσης, επιβεβαιωτική πορείας και σηματοδότηση πληροφοριών. Τα κείμενα των πολιτιστικών πινακίδων του προγράμματος – οι οποίες τοποθετούνται στην αρχή κάθε μονοπατιού που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα και περιλαμβάνουν το χάρτη της περιοχής με σημειωμένη τη διαδρομή και συνοπτικό κείμενο με τα αξιοθέατα που συναντούμε στη διάρκειά της – συντάσσονται από την κα Ευαγγελία Αισώπου, φιλόλογο και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Επιδαύρου, ενώ την τελική επίβλεψη

έχει ο κ. Β. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

διαβάστε ακόμα

Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια
Έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Αμερική το 2024
HolidayCheck: Εκδήλωση στην Κρήτη για την τοποθέτηση των ξενοδοχείων στις γερμανόφωνες αγορές