Άνοιξε το μουσείο Λούβρου του Άμπου Ντάμπι

13-11-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την 1η Νοεμβρίου τελέσθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου του Λούβρου στο νησί  Σαντιγιάτ (δηλαδή το νησί της χαράς) στο Άμπου Ντάμπι, έπειτα από 3 αναβολές για την έναρξη λειτουργίας του από το 2012.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού έλαβε μέρος ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουελ Μακρόν.

Η δημιουργία του μουσείου ήταν αποτέλεσμα διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και ΗΑΕ, η οποία υπεγράφη προ δεκαετίας, στις 6 Μαρτίου του 2007.

Βάσει αυτής, το μουσείο επιφάνειας 27 τ. χλμ. θα μπορεί να χρησιμοποιεί το brand του διάσημου παριζιάνικου μουσείου για τα επόμενα 30 χρόνια και 6 μήνες.

Το μουσείο Λούβρου στο Παρίσι, θα οργανώσει με τη σειρά του προσωρινές εκθέσεις με δικά του έξοδα, μέσα στην ερχόμενη 15ετία.

Επιπλέον, μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, έργα τέχνης από 13 κορυφαία μουσεία της Γαλλίας θα εκτεθούν στο μουσείο Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι. Με τον καιρό, το νησί Σαντιγιάτ θα φιλοξενήσει ένα παράρτημα του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης καθώς και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Το νέο μουσείο στο Άμπου Ντάμπι, ωστόσο, δεν θα είναι μια αντιγραφή του Λούβρου του Παρισιού. Πρόκειται για ένα αυθεντικό πρότζεκτ πολιτισμού, το οποίο θεωρείται ως το πρώτο παγκόσμιο μουσείο του Αραβικού κόσμου και έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει την παγκόσμια ιστορία μέσα από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.

Το πρότζεκτ ήταν ιδέα του διάσημου γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel.

Οι γκαλερί κατανέμονται σε 55 λευκά κτίρια και τα 2 τρίτα του μουσείου είναι καλυμμένα από θόλο διαμέτρου 180 μέτρων, ο οποίος δημιουργεί σκιά και μειώνει την κατανάλωση ρεύματος.

Η συνολική του επιφάνεια ανέρχεται σε 64.000 τ.μ. εκ των οποίων τα 6.000 αφορούν μόνιμες εκθέσεις και τα 2.000 προσωρινές.

Την ημέρα των εγκαινίων του το μουσείο περιλάμβανε 600 εκθέματα από διαφορετικά μουσεία της Γαλλίας.

διαβάστε ακόμα

Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας
Γερμανικός τουρισμός: +63% οι δαπάνες για διακοπές το καλοκαίρι του 2024 – Τρίτη επιλογή η Ελλάδα
Ελληνικός τουρισμός 2024 | Τι δείχνουν οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη σεζόν - η εικόνα ανά αγορά και αεροδρόμιο
Ισπανικός τουρισμός | Νέο ρεκόρ αναμένεται το 2024
Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά
Χαλκιδική: Fam trip 20 τουριστικών πρακτόρων από 12 χώρες