Παράσταση "Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ" στο Θέατρο Βράχων

18-07-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tην παράσταση-αναλόγιο "Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ", βασισμένη στη μέθοδο του Λουκά Θάνου, παρουσιάζουν ο Δήμος Βύρωνα και οι εκδόσεις Μετρονόμος στις 19 Ιουλίου στις 21.30 στο Θέατρο Βράχων, με αφορμή την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του.

Σκηνοθεσία - Μουσική: Λουκάς Θάνος 

Α΄ κορυφαίος: Ψαραντώνης

Β΄ κορυφαίος: Σταύρος Σιόλας

Άτοσσα: Ειρήνη Λαμπράκη

Αγγελιαφόρος - Ξέρξης: Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Α΄ κορυφαία χορού: Βάσω Μορφιαδάκη

Β΄ κορυφαία χορού: Χαρά Γεωργάτου

Δαρείος: Χρήστος Θάνος

Η είσοδος ειναι ελεύθερη.

Η μεταφραστική διαδικασία των «Περσών» απο τον Λουκά θάνο ξεκίνησε το 2006, όταν αποφάσισε να το διδάξει και να το παρουσιάσει στο θέατρο ΑΜΟΡΕ που ήταν και η τελευταία παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο αυτό πριν κλείσει, προσπαθόντας να αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο την ποιητική γλώσσα του μεγάλου τραγικού με κεντρικό άξονα τον ρυθυμό και τη μουσικότητα του ποιητικού του λόγου.
Ο Λουκάς Θάνος, συνθέτης, σκηνοθέτης, χορογράφος, φεύγοντας από την Ελλάδα 17 χρόνων με το πρώτο του έργο, το «Σάλπισμα» μελοποιόντας Κ. Καρυωτάκη, Κ. Βάρναλη, Α. Αλεξάνδρου με τη θρυλική φωνή του αείμνηστου Νίκου Ξυλούρη, συνέχισε τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, όπου σπούδασε φιλοσοφία, χορό και σκηνοθεσία στην στη Ρώμη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική και τη χορογραφία. Τελικός του προορισμός ήταν η δυτική ακτή της Αμερικής, το Λος Άντζελες, όπου εκεί πλέον συνέθετε και χορογραφούσε παρουσιάζοντας τα έργα του σε μεγάλες θεατρικές σκηνές στον κόσμο, όπως το περίφημο έργο του ISADORA βασισμένο στη ζωή της  Isadora Duncan στο παλάτι της Kshesinskaya στην Αγία Πετρούπολη. Στην Αμερική  ασχολήθηκε επίμονα με τη μελέτη της αρχαίας τραγωδίας. Κατά το διάστημα παραμονής του στην Αμερική, η επαφή του με την Ελλάδα συνεχίζεται, χορογραφόντας την  Όπερα «Ρέα» του Σαμάρα στη Εθνική Λυρική Σκηνή.  Αυτή την περίοδο βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα για την παρουσίαση, στο αμφιθέατρο της φιλοσοφικής σχολής, του νέου του δίσκου «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά με την εξαιρετική φωνή του Γιάννη Χαρούλη και ηχογραφεί μία νέα εργασία του σε ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσει δισκογραφικά ανέκδοτα τραγούδια του με τον Νίκο Ξυλούρη πάνω σε ποίηση Γ. Ρίτσου, Κ. Βάρναλη και Κ. Παλαμά.
Αυτές τις μέρες ηχογραφεί το έργο του πάνω στον «Προμηθέα» του Αισχύλου, το οποίο ερμηνεύει ο μοναδικός Ψαραντώνης και άλλοι εξαίρετοι ερμηνευτές.
Η μέθοδός του έχει διδαχθεί στην Ευρώπη και την Αμερική και τα έργα τους έχουν παιχτεί σε σημαντικά θέατρα στο κόσμο.  Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη μελέτη του Αισχύλου, στη ρυθμική και σωματική αγωγή του τραγικού λόγου, στη έκφραση του χορού, στη ρίζα της συλλογικής εμπειρίας.
Έχει μεταφράσει και έχει διδάξει τα έργα του μεγάλου μας τραγικού ποιητή με το σύστημά του που εδώ και 20 χρόνια εξελίσσει.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά