Λήμνος: Εορτασμοί για τα 102 χρόνια από την Απόβαση στην Καλλίπολη

02-05-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι εορτασμοί μνήμης για τα 102 χρόνια από την Απόβαση στην Καλλίπολη και το ANZAC Day, τελέσθηκαν στην Λήμνο στις 20 και 21 Απριλίου 2017, δείχνοντας για ακόμα μια φορά στην παγκόσμια κοινότητα, την συμμετοχή του νησιού  στο παγκόσμιο αυτό ιστορικό δρώμενο. Ακριβώς όπως και το 1915, η αναγνώριση της ιστορικής μνήμης και της συμμετοχής του νησιού, ήταν πάρα πολύ σημαντική και μαζική.

Κάτοικοι του νησιού, μαθητές σχολείων, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπρόσωπους ξένων χωρών (Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία), απέδωσαν τον απαραίτητο σεβασμό στους νεκρούς όλων των κρατών που πολέμησαν και άφησαν τα κορμιά τους στην Καλλίπολη, αλλά και στα ιερά χώματα της Λήμνου, στα συμμαχικά νεκροταφεία του Μούδρου, του Πορτιανού, αλλά και στο Μουσουλμανικό  Συμμαχικό νεκροταφείο.

Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του ANZAC από την Λήμνο» για ακόμα μια φορά συνδιοργάνωσαν με τις αρχές του νησιού, τους εορτασμούς. Με αυτόν τον τρόπο και μαζί με την παγκόσμια πανεπιστημιακή και ιστορική κοινότητα, αποδεικνύει τη σοβαρότητα της πολιτιστικής –πολιτισμικής σχέσης που αναδύθηκε από την παραμονή στην Λήμνο περισσότερων από 160.000 στρατιωτών πριν, κατά, αλλά και μετά την εκστρατεία, στην συνολική διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον ο Σύλλογος βρίσκεται στη συνδιοργάνωση με  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του εορτασμού της εκατονταετηρίδας Υπογραφής της Συνθήκης του Μούδρου(1918-2018), στον φυσικό του χώρο, τον  Μούδρο της Λήμνου, με την πρέπουσα λαμπρότητα του παγκόσμιου Δρώμενου.  

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης που εγκαινιάστηκε στον ίδιο χώρο που έγιναν όλα τα ιστορικά δρώμενα στον Μούδρο το 2016, καθώς και το νεότευκτο κέντρο ιστορικής πληροφόρησης στο Πορτιανού που εγκαινιάστηκε στις 20.04.2017, θα χρησιμοποιηθούν σαν εφαλτήριο γνώσης για τους επισκέπτες του νησιού συμπληρώνοντας τις ιστορικές διαδρομές του Α΄ Παγκ. Πολέμου αλλά και για τους ιστορικούς, που θα θέλουν να δουν πραγματικές αναπαραστάσεις της θέσης της Λήμνου στην Παγκόσμια Ιστορία.

Σαν  Λήμνος λοιπόν,  σε συνδυασμό  με το επικείμενο ερευνητικό ιστορικό κέντρο που ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στο Παλαιό Πεδινό, μέσα στην καρδιά της τότε περιοχής δράσης, βαδίζει με ταχύ ρυθμό στην αναγνώριση της θέσης της Λήμνου, της συμμετοχής της στο παγκόσμιο δρώμενο της απόβασης της Καλλίπολης, αλλά και ταυτόχρονα βάζει τις βάσεις για μια καλύτερη απόδειξη των συνεχών δράσεων του Συλλόγου αλλά και του νησιού ολόκληρου.

"Είναι πολύ σημαντικό για εμάς όλους να δημιουργήσουμε  έναν τόπο ειρήνης και να αναδείξουμε ιστορία και πολιτισμό. Και να προχωρήσουμε μαζί για ένα καλύτερο και πιο δημιουργικό αύριο. Για τα παιδιά όλου του κόσμου, πρώτα από όλα . Αλλά και για να μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές ότι έχουμε αντιληφθεί ότι η Ιστορία μας διδάσκει και ότι πρέπει τα λάθη του παρελθόντος να μας γίνουν μαθήματα ειρηνικής ζωής", αναφέρει ο Σύλλογος.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά