Στις 26 Απριλίου η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

19-04-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 26 Απριλίου μετατίθεται η εορταστική εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Toποθεσιών, λόγω των εορτών του Πάσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ICOMOS.

Το Ελληνικό ICOMOS θα πραγματοποιήσει, το πλαίσιο αυτό, ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35) την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, στις 18.00, με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη».

Κάθε χρόνο το ICOMOS προτείνει ένα θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής, γεγονός το οποίο αποτελεί αφετηρία για τη διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του.

Το θέμα που επιλέχθηκε για το έτος 2017 είναι «Η πολιτιστική κληρονομιά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη». Για τη χώρα μας, η οποία διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αριθμό μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων αλλά και που αποτελεί μια υπολογίσιμη τουριστική δύναμη με πλέον των 25 εκατομμυρίων ετήσιες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, το εν λόγω θέμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Πέραν της στενής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στα μνημεία και τον τουρισμό, έχει ενδιαφέρον να εξεταστεί πιο ειδικά το κατά πόσον προβάλλεται ή με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προστατευτεί, μέσω του τουρισμού, η πολιτιστική μας κληρονομιά. Επίσης, εάν τα μνημεία μας κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα πώς μπορεί να γίνει καλύτερα η διαχείριση του μαζικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή και την πιο ισορροπημένη διάχυση του τουρισμού σε όλη τη χώρα.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών που έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) δήλωσε: « Τα μνημεία είναι οι στυλοβάτες του πολιτισμού. Η παρουσία τους στο διηνεκές των αιώνων λειτούργησε ως σήμαντρο της ιστορικής μνήμης. Όμως σήμερα ο ρόλος τους διεθνώς επανεξετάζεται έτσι ώστε να αποτελέσουν τον πυρήνα μίας νέας βιώσιμης ανάπτυξης. 

Οι συνήθεις τοπικές και εθνικές αγκυλώσεις παραχωρούν σταδιακά τη θέση τους σε μια διευρυμένη προσέγγιση γονιμοποιώντας τη σύγχρονη δημιουργία και καινοτομία με τολμηρά ανοίγματα και νέες κατευθύνσεις. 

Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων των πολιτών και δεν περιορίζεται όπως παλαιότερα σε μία στόχευση που αφορά αποκλειστικά την προστασία της. 

Οι δημογραφικές και κλιματικές αλλαγές, η εξάπλωση του μαζικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, η παιδεία με μία διευρυμένη αντίληψη, όλά τα παραπάνω στοιχεία, απτά και άυλα, είναι ο βασικός παράγοντας για επανεστίαση των κοινωνιών μας σε ένα διάλογο μεταξύ των πολιτισμών. Ένας διάλογος ο οποίος θα συντελεστεί με σεβασμό στην ταυτότητα και την ποικιλομορφία αλλά και την κοινή αίσθηση ότι ανήκουμε άπαντες σε μια κοινότητα αξιών.» 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι