Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα για 700 ιταλούς μαθητές

14-03-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Magna Grecia (FFMG), µετά την επιτυχία των δυο προηγούµενων δράσεων του στην Ελλάδα, επιστρέφει στα χνάρια των Ελλήνων φιλοσόφων, µε περίπου 700 Ιταλούς µαθητές Λυκείου οι οποίοι συνοδεύονται από τους δασκάλους τους.

Πρόκειται για µια µοναδική φιλοσοφική εµπειρία που θα ζήσουν στα πιο εµβλητικά µέρη της δυτικής φιλοσοφίας, Αθήνα, Κόρινθο, Επίδαυρο, Δελφούς. Το FFMG είναι το µοναδικό Φεστιβάλ Φιλοσοφίας αφιερωµένο στους εφήβους. Μια πολιτιστική εκδήλωση µε έντονη κοινωνική χροιά: εκλαΐκευση και διάδοση της κλασσικής φιλοσοφίας σε βιωµατική µορφή, µεταξύ των µαθητών Λυκείου.

Στόχος είναι να προσφέρει σε νέους ευκαιρίες, διαδροµές και εκπαιδευτικά προγράµµατα, που σχετίζονται µε την εµπειρία στη φιλοσοφία. Η πρωτοβουλία ενώνει την πολιτιστική δράση µε την εδαφική πραγµατικότητα µέσα από την ανακάλυψη και την αξιοποίηση του χώρου στον οποίο πραγµατοποιείται.

Λόγω της σηµασίας και της επιτυχίας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, το FFMG το 2011 τιµήθηκε µε το µετάλλιο του Προέδρου της Ιταλικής Δηµοκρατίας.

Για την καλύτερη υλοποίηση του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα τo FFMG έχει συνεργαστεί µε σηµαντικούς Ιταλικούς και Ελληνικούς θεσµούς και Ιδρύµατα.

Το ¨ Κοινό ¨ µας βρίσκει τον αυθεντικό κοσµοπολιτισµό στη Φιλία δηλαδή στην αγάπη που βασίζεται σε µια ελεύθερη και ίση σχέση , χωρίς καµία φιλοδοξία επικυριαρχίας.

Φιλία για να ξαναβρούµε µια Μεσόγειο χωρίς δάκρυα και αίµα αλλά µια νέα και αρµονική κοινότητα. Η µεσογειακή κοινότητα µέσα από τη φιλοσοφία της, µας θυµίζει ότι µπορούµε να είµαστε φίλοι και ας είµαστε ξένοι. Το µεγάλο "αρχιπέλαγος" είναι το σεντούκι του µεγάλου µας θησαυρού. Δηµιουργεί παράλληλα θρησκευτικές και πολιτικές αµφικτιονίες, αδιάρρηκτες φιλίες. Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα θέλει να επαναφέρει την Ελληνική Φιλοσοφία, να ανοίξει νέες µορφές επικοινωνίας και Φιλίας.

Θα ξεκινήσουµε από την Αθήνα, από την Ακρόπολη που ανέδειξε τη χαρά της αυτογνωσίας και υποδεικνύει στους πολλούς την αξία της φιλίας. Θα περάσουµε από τους Δελφούς, όπου δηµιουργήθηκε η µεγάλη και ισχυρή Δελφική Αµφικτιονία. Εκεί ως αρχαίοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, θα ρωτήσουµε την Πυθία, και το µαντείο, το οποίο απέδιδε την ιερή λέξη και εξασφάλιζε την πίστη, τον σεβασµό της διαφορετικότητας και τη δυνατότητα συνύπαρξης αλλά πάνω απ 'όλα δίδαξε πως να ερευνούµε τον εαυτό µας, εκείνο το γνώθι σε αυτόν που παραµένει η πιο σηµαντική επιταγή της Δυτικής συνείδησης.

Στο κοίλον της Επιδαύρου θα απαγγέλλουµε τους στίχους του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη.

πάµε στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό µάθηµα σχετικά µε την αξία της τραγωδίας ως καθαρτική στιγµή της συλλογικής καθαρισµού.

Αναβιώνοντας όλοι µαζί το αρχαίο µονοπάτι της Κοινής µας Μεσογείου, οι νέοι θα αισθανθούν υπερήφανοι γιατί ανήκουν σε ένα έδαφος που δηµιούργησε την δυτική σκέψη της Ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στην XXIV έκδοση του FFMG είναι περίπου είκοσι χιλιάδες οι µαθητές οι οποίοι συµµετέχουν στην πρωτοβουλία, επτακόσιοι είναι οι συµµετέχοντες στην Ελλάδα από τις 20 έως 25 Μαρτίου.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Ελλάδα, ξαναζεί την αρχαία διαδροµή της κοινής µας Μεσογείου , προτείνοντας το θέµα της «Φιλίας».

Διεξάγεται σε Αθήνα, Κόρινθο, Λουτράκι, Επίδαυρο και τους Δελφούς από 20 έως 25 Μάρτιος 2017, µε τη συµµετοχή 700 µαθητών Λυκείου από όλη την Ιταλία.

• Δευτέρα 20 Μαρτίου του 2017, στις 11.30, στο Αµφιθέατρο του Ιταλικού Ινστιτούτου Πολιτισµού στην Αθήνα, θα πραγµατοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ στην Ελλάδα.

• Δευτέρα, 20 Μαρτίου και ώρα 14.30 συνάντηση µε την κα Υπουργό Πολιτισµού κα Λυδία Κονιόρδου στο Υπουργείο Πολιτισµού.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ