Ιδρύεται Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων

14-03-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην υπογραφή του ιδρυτικού κειμένου του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» προχώρησαν σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Εξωτερικών οι Δήμαρχοι Επιδαύρου, Κω και Τρικάλων, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη.

Στόχος του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων» είναι η ανάδειξη της σημασίας των Ασκληπιείων για το ευρύ κοινό, η δημιουργία νέων πολιτιστικών διαδρομών, η διασύνδεση των Ασκληπιείων με τη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς και η ενίσχυση της κινητικότητας του μαθητικού, φοιτητικού και επιστημονικού δυναμικού στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, για πρώτη φορά ο Καθηγητής κ. Λαμπρινουδάκης, ως ανασκαφέας της Επιδαύρου και Γ.Γ. του «Διαζώματος» είχε παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιο της ανάδειξης του ρόλου των αρχαίων Ασκληπιείων στην ιστορία και εξέλιξη της σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης.

Όπως είπε, η υπογραφή του στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών διατηρεί τη σημειολογία της, ως δηλωτική της μελλοντικής ανάπτυξης του Δικτύου στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή σε αυτό δήμων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου όπου λειτούργησαν στην Αρχαιότητα Ασκληπιεία.

Περί των 400 Ασκληπιείων λειτουργούσαν στον αρχαίο κόσμο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Γενέτειρά τους η Επίδαυρος, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Πόλεις όπως η Μασσαλία, η Ρώμη, ο Τάραντας, η αρχαία Πέργαμος φιλοξένησαν σπουδαία Ασκληπιεία, που διέδωσαν την ιατρική επιστήμη, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο αρχικό Ασκληπιείο της Επιδαύρου.

"Το Υπουργείο Εξωτερικών με το δίκτυο των Πρεσβειών και των Προξενείων του, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας για εξασφάλιση συμμετοχικής δράσης όλων εκείνων των φορέων του εξωτερικού που συνδέονται με τη δράση των αρχαίων Ασκληπιείων ως κέντρων ιατρικής και πολιτισμού" δήλωσε ο κ. Αμανατίδης.

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour