Αθηναϊκή αγγειογραφία του 5ου αιώνα π.Χ. σε έκθεση στο Πρίνστον

08-03-17 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΝΕΑ ΙΕΡΣΕΗ. Με δωρεά και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF.org) πραγματοποιείται η έκθεση στο πανεπιστήμιο Πρίνστον (Princeton University) με τίτλο «The Berlin Painter and his World: Athenian Vase Painting in the Early Fifth Century B.C.» (Ο Ζωγράφος του Βερολίνου και ο Κόσμος του: Αθηναϊκή αγγειογραφία στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.).

Οπως επεσήμανε το ΙΣΝ το Πρίνστον, προσπαθεί σταθερά να είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια και το πλέον εξέχον προπτυχιακό πανεπιστήμιο στον κόσμο.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου στο Μουσείο Τέχνης του πανεπιστημίου Πρίνστον και έρχεται να «φωτίσει» τη ζωή ενός από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες διαχρονικά, ο οποίος έζησε στην Αθήνα των αρχών του 5ου αι. π.Χ. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, ούτε καν το όνομά του.

Ωστόσο, «μιλούν» για εκείνον η πληθώρα των έργων του που έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας, δηλαδή περισσότερα από 300 αγγεία (πλήρη ή αποσπασματικά), από τα οποία 54 συμμετέχουν στην έκθεση.

Μαζί τους θα παρουσιαστούν έργα κι άλλων καλλιτεχνών της περιόδου, όπως του δασκάλου του Φιντία, αλλά και του κυριότερου αντιπάλου του, του Ζωγράφου του Κλεοφράδη, καθώς και των μαθητών του, Ερμόνακα και Ζωγράφου του Αχιλλέα.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 11 Ιουνίου 2017 και μετά θα «ταξιδέψει» ως το Μουσείο Τέχνης του Τολέντο στο Οχάιο, όπου θα παραμείνει ως την 1η Οκτωβρίου 2017.

Διαβάστε τι δήλωσε προ ημερών στο ΑΜΠΕ o Δρ. Μάικλ Πάντζετ (Michael Padgett), επιμελητής της έκθεσης, καθώς και της αρχαίας τέχνης στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Πρίνστον, με ερευνητικό έργο που εστιάζει κυρίως στην αττική αγγειογραφία, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικές αποστολές στην Ελλάδα (Μολυβωτή, Θράκη) και αλλού.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας Ν.Υόρκης

διαβάστε ακόμα

Κρήτη | Φιλοξενία τουριστικών πρακτόρων από τη Ν. Αφρική και πανεπιστημιακού/αρθρογράφου ΑμεΑ
Επικυρώθηκε ο πίνακας επιτυχόντων στο πρόγραμμα κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού στο Α.Π.Θ.
Booking.com | Όλες οι νέες τάσεις στα οικογενειακά ταξίδια το 2024: Α.Ι., νταντάδες στις διακοπές και οι νέοι jet setters
Τα 4 ξενοδοχειακά deals στο α΄ 4μηνο του 2024
ΣΥΡΙΖΑ | Κίνδυνος απώλειας γαλάζιων σημαιών από τις ελληνικές παραλίες
KAYAK: Το Ηράκλειο Κρήτης στους 10 πιο περιζήτητους προορισμούς των Γερμανών για το καλοκαίρι του 2024
Δεύτερο Elia Lesvos Confest "Ελαιόλαδο και Υγεία" - φιλοξενείται σε ελαιοτριβείο της οικογένειας Ελύτη
Transavia France: Νέα χειμερινή σύνδεση Τουλούζη – Ντουμπάι - Αθήνα
Βενετία | Το τέλος εισόδου απέφερε στο Δήμο έσοδα 7 μηνών μέσα σε 8 ημέρες!
Τζουμέρκα | Πώς ο «Μύλος Κλίφκης» θα μετατραπεί σε χώρο εστίασης, αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού