Παρίσι: Επιστήμονες ανακάλυψαν το χρώμα της ασπίδας του Αχιλλέα στους Δελφούς

28-12-16 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mε απόχρωση του πράσινου που είχε βάση το χαλκό, ήταν χρωματισμένο το κεφάλι της Μέδουσας επάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα, αρχαιολογικό εύρημα που εντοπίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπως αποκαλύπτει μια νέα τεχνική που χρησιμοποίησαν επιστήμονες.

Το άγαλμα του Αχιλλέα, που φέρει την ασπίδα, εντάσσεται στις σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο, που κοσμούν τη ζωφόρο του Θησαυρού των Σιφνίων, η οποία εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε το 525 π.Χ.

Τα μαλλιά του τέρατος σήμερα, σώζονται στην καφέ απόχρωση του αρχαίου μαρμάρου, αλλά φαίνεται ότι ο χρωματισμός δεν ήταν πάντα αυτός.

Την ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie στο Παρίσι, με επικεφαλής τους Matthias Alfeld και Philippe Walter

Οι επιστήμονες που μελετούν την τέχνη των αρχαίων ανακαλύπτουν ότι τα κομψά γλυπτά της αρχαίας Ελλάδας κάποτε έφεραν φανταχτερούς χρωματισμούς. 

Είτε σε εξωτερικό χώρο, είτε σε μουσεία, οι ερευνητές συχνά χρησιμοποιούν την ανάλυση ακτινών φθορισμού Χ, που ονομάζεται XRF, προκειμένου να εντοπίσουν ίχνη χρωματισμού των ευρημάτων. 

Η νέα τεχνική που αποκάλυψει τα χρώματα της Μέδουσας αποτελεί επινόηση των συγκεκριμένων ερευνητών, με την οποία χαρτογραφείται η επιφάνεια του αντικειμένου για τον εντοπισμό τρισδιάστατων ευρημάτων. 

Έτσι, η ομάδα ανακάλυψε ίχνη χαλκού καθώς και μικροσκοπικούς πράσινους κρυστάλλους στις τρέσες της Μέδουσας χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο.

Η τεχνική βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξής της και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει προοπτικές. Θα μπορούσε, υποστηρίζουν, να χρησιμοποιηθεί στον εντοπισμό του αυθεντικού χρωματισμού αγαλμάτων από την Αναγέννηση.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός