Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας η 9η Φεβρουαρίου

16-12-16 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ομόφωνα δεκτή έγινε από τα μέλη της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να καθιερωθεί η 9η Φεβρουρίου, επέτειος θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.

«Η γλώσσα μας αποκτά την παγκόσμια ημέρα της. Μπορεί να εμπλουτίζει καθημερινά τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη, μπορεί οι λέξεις της να είναι οι καθημερινές βασικές στις επιστήμες, όπως η ιατρική, αλλά η Ελληνοφωνία έπρεπε να αποκτήσει τον ετήσιο επίσημο παγκόσμιο εορτασμό της», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την ομογένεια, Τέρενς Κουίκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, Νίκο Κοτζιά, Κώστα Γαβρόγλου και Πάνο Σκουρλέτη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και αμέσως μετά, με πρόταση του προέδρου της συγκεκριμένης επιτροπής της Βουλής, Αλέξη Τριανταφυλλίδη, θα πραγματοποιηθεί αρχές του χρόνου ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής της Διασποράς, με τη συμμετοχή και του υπουργείου Παιδείας και βουλευτών της αντίστοιχης Επιτροπής (Μορφωτικών Υποθέσεων).

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουίκ, θα κατατεθούν και προτάσεις για δράσεις που θα λάβουν χώρα στις 9 Φεβρουαρίου σε όλα τα ελληνικά σχολεία, αλλά και στις ομογενειακές κοινότητες και σχολεία σε όλες τις ηπείρους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην προσπάθεια τόσο της ομογένειας όσο και της εκκλησίας να κρατήσει ζωντανή την ελληνική γλώσσα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και από τους Ελληνόφωνες της Κάτω Ιταλίας, τονίζοντας πως «αυτοί κι αν δεν κάνουν αγώνα για την ελληνική γλώσσα».

Σ. Αναστασιάδης: Η πρόταση είχε κατατεθεί από το 2014

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, κ. Σάββας Αναστασιάδης, σε απάντησή του προς τον ορισμό της 9ης Φεβρουαρίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και την πορεία του θέματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για την αποκατάσταση της αλήθειας που φαίνεται να μην γνωρίζει ο κ. Κουίκ, υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, το καλοκαίρι του 2014 από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. 

Στη συνέχεια, κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο εσωτερικό της χώρας, που είναι προϋπόθεση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων και της αλλαγής της Κυβέρνησης, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. 

Με καθυστέρηση 2 ετών, αλλαγή 4 ημερομηνιών ως Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και παλινωδίες μεταξύ νομοθετικής ρύθμισης ή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), το θέμα φαίνεται να οδεύει προς επίλυση. 

Παρά την θετική εξέλιξη, θεωρούμε πολύ φιλόδοξο το στόχο, έως την 9η Φεβρουαρίου 2017 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ