Ντοκιμαντέρ-ωδή στη Λέσβο - η ιστορία των νησιωτών στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού

22-09-16 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέο ντοκιμαντέρ που θέτει στο επίκεντρο τους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με την προσφυγική κρίση, παρουσιάζει η πρωτοβουλία Storyline της Johnnie Walker.

"Μπορείς πραγματικά να αγνοήσεις τι γίνεται μπροστά στα μάτια σου; Επειδή αύριο θα μπορούσα να είμαι εγώ. Θα μπορούσα να είμαι επάνω στη βάρκα με την οικογένειά μου και θα ήθελα να με βοηθήσουν", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ψαράς Στάθης Βαλαμιος ο οποίος παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ.

Johnnie Walker Fisherman Stratis Valamios features / Fisherman Stratis Valamios features in Ode to Lesvos, a new documentary film by Scotch whisky makers Johnnie Walker, which charts the spontaneous humanitarian response of the Greek islanders who helped almost half a million refugees forced to flee their homelands. The islanders' inspiring human response, in the face of extraordinary tragedy, has earned them a Nobel Peace Prize nomination. (PRNewsFoto/Johnnie Walker)

Στο ντοκιμαντέρ καταγράφεται η θετική διάθεση και οι προσπάθειες διάσωσης από πλευράς των κατοίκων της Λέσβου των προσφύγων που έφταναν δια θαλάσσης στο νησί, οι οποίοι ανήλθαν σε μισό εκατομμύριο.

Πριν 12 μήνες, η ζωη του Στρατή άλλαξε ριζικά καθώς συμμετείχε για μήνες στη διάσωση προσφύγων από τη θάλασσα. Το χωριο του, με πληθυσμό μόλις 150 κατοίκους, έγινε η πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έφταναν στις ακτές, στη προσπάθεια να δραπετεύσουν από τη φρίκη του πολέμου και αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η "Ωδή στη Λέσβο" σκηνοθετήθηκε από τον βραβευμένο από το Φεστιβάλ Ταινιών Sundance, Talal Derki, ο οποίος, πρόσφυγας και ο ίδιος από τη Συρία, χαρακτήρισε το πρότζεκτ ως βαθιά προσωπικό, επηρεασμένο από τις εμπειρίες ζωής του στη Συρία και την Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε να προβάλλεται από χθες, Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης. Δείτε το τρέιλερ...

διαβάστε ακόμα

Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη