Eπαναξιολόγηση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

28-06-16 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αξιολογητές του προγράμματος ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO πρόκειται να επισκεφθούν αυτή την εβδομάδα τη Λέσβο προκειμένου να επαναξιολογήσουν την αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO. 

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης διοργανώνεται συνάντηση με τους αξιολογητές όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τη σημαντική αυτή διάκριση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η διάκριση της Λέσβου ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO διαρκεί για τέσσερα χρόνια, συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 2012 – 2016.

Προκειμένου να διατηρηθεί η διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO η Λέσβος επαναξιολογείται από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO, η οποία υλοποιεί επιτόπια επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Δρ. Mahito Watanabe του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γεωπάρκων Ασίας – Ωκεανίας και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Jean-Luc Christophe Desbois, Διευθυντή του Γεωπάρκου Massif du Bauges της Γαλλίας, Συντονιστή του Φόρουμ των Γεωπάρκων της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.

Για τις ανάγκες της απαιτητικής διαδικασίας αίτησης επαναξιολόγησης, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, καλεί την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού καθώς και όλους τους φορείς στην ανάπτυξη συνεργειών.

"Θεωρούμε ότι η παρουσία σας στη συνάντηση με τους αξιολογητές της UNESCO την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου, θα συμβάλει σημαντικά στην παρουσίαση των συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου η Λέσβος να διατηρήσει τη σημαντική διάκριση ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO για την επόμενη τετραετία 2017 - 2020", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ζούρος.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε η ένταξη του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, μετά από απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO.

Η σχετική υποψηφιότητα κατατέθηκε από το Δήμο Λέσβου και σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ» (18 Οκτωβρίου 2011).

Το Νοέμβριο του 2015 η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποφάσισε την δημιουργία του νέου Διεθνούς Προγράμματος με τον τίτλο ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO και την ένταξη όλων των αναγνωρισμένων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων σε αυτό.

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά