Προστασία και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μυτιλήνης

28-04-16 | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την έγκριση κατάρτισης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δήμου Λέσβου για τη μελέτη του έργου της προστασίας και διαμόρφωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στην τελευταία συνεδρίασή του. 

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η καταγραφή των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, που φυλάσσονται εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου εδώ και δεκαετίες, η διενέργεια δοκιμαστικών τομών, προκειμένου να διαπιστωθούν τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του μνημείου, η αποτύπωση και απεικόνισή του με σύγχρονα μέσα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αρχιτεκτονική μελέτη και την μελλοντική ανάδειξή του. 

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και το συνολικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 50.000 ευρώ θα διατεθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι διετής.

Όπως δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Χριστάνα Καλογήρου, "η προστασία και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Μυτιλήνης αποτελεί ένα όνειρο και στόχο όλων των κατοίκων του νησιού διαχρονικά. Η μελέτη του μνημείου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, ώστε να ενταχθεί στο σύγχρονο τουριστικό και πολιτιστικό χάρτη της Λέσβου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα και τους πόρους που απαιτούνται στην προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου. Στοχεύουμε μετά την ολοκλήρωση των μελετών το έργο να χρηματοδοτηθεί από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιόδου 2014-2020». 

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του για την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου.

To αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λέσβου αλλά και του αρχαίου κόσμου ευρύτερα. Συνδέεται με την επέκταση της αρχαίας Μυτιλήνης στην στεριά. Η πρώτη φάση του χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Σήμερα σώζεται στη τελευταία οικοδομική του φάση. Το πεταλόσχημο κοίλο, διαμέτρου 107 μ., σκαμμένο στον εύθρυπτο ηφαιστιογενή βράχο, υπολογίζεται ότι χωρούσε 10.000 περίπου θεατές. Ήταν καλυμμένο από μαρμάρινα εδώλια, από τα οποία κανένα δε βρέθηκε στη θέση του. Η ορχήστρα είναι κυκλική, με διάμετρο 24 μ. Ήταν κατασκευασμένη από πατημένο χώμα πάνω στο διαμορφωμένο βράχο. Περιβάλλεται από στηθαίο, κτισμένο με ξερολιθιά. Η όψη του τοιχίου ήταν καλυμμένη με ορθομαρμάρωση, στερεωμένη με ασβεστοκονίαμα. Το σύνολο είχε επίστεψη από ενεπίγραφες μαρμάρινες πλάκες. Στο δυτικό μέρος της ορχήστρας υπάρχουν δύο καμαροσκέπαστα δωμάτια, σκαμμένα στο βράχο του κοίλου. Τη σκηνή φαίνεται ότι αποτελούσαν τέσσερις χώροι, με διαδρόμους ανάμεσά τους. Σπαράγματα αρχιτεκτονικών μελών δείχνουν ότι στο χώρο του θεάτρου υπήρχαν και άλλα οικοδομήματα, εξέδρες, βωμοί κλπ.

διαβάστε ακόμα

Κοινωνικός τουρισμός: Πάνω από 535.000 αιτήσεις για 900.000 voucher – Ανοικτή η πλατφόρμα για παρόχους
SKY express | Στρατηγικές συμμαχίες με 18 κορυφαίους αερομεταφορείς
Στην εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ τα ΠΑΓΩΤΑ ΔΩΔΩΝΗ έναντι 40 εκατ. ευρώ
Περιφέρεια Κρήτης: Φιλοξενία Γερμανών τουριστικών πρακτόρων και blogger από τη Βραζιλία
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου | Aυτό το Σαββατοκύριακο στην Πειραιώς 260: Hip hop battles - Βαλέρια Δημητριάδου - Γιάννης Σκουρλέτης
Aκρόπολη | Κλειστός ο Αρχαιολογικός Χώρος από τις 12:00 έως τις 17:00 τις επόμενες ημέρες
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Παράσταση "Ενενήντα" της Βαλέριας Δημητριάδου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: AEF Urban Dance Contest στις 15 & 16 Ιουνίου
Τουρισμός: Το 80% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι – Η "παρακμή" των Workations