Η Ρηγίλλης γίνεται κατοικία με πισίνα - Αρχικά προβλέπονταν Ξενοδοχείο στα παλαιά Γραφεία της Ν.Δ.

06-04-24 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκριναν υπό συγκεκριμένους όρους τη νέα μελέτη  αποκατάστασης του χαρακτηρισθέντος ως μνημείου κτηρίου επί της οδού Ρηγίλλης 18 στην Αθήνα, (παλιά γραφεία Νέας Δημοκρατίας), ιδιοκτησίας ΕΚΠΑ | «Ίδρυμα Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» και αλλαγής χρήσης του σε κατοικία.

Προς τούτο, εγκρίθηκε η αποκατάσταση του υφιστάμενου ισογείου κτίσματος στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και η αλλαγή χρήσης του ως παρακολουθήματός του, η κατασκευή πισίνας στον περιβάλλοντα χώρο και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.

Παράλληλα εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου και των διακοσμητικών στοιχείων του νεοκλασικού κτηρίου.

Σημειώνεται ότι το κτήριο έχει μισθωθεί από την εταιρεία Ανώνυμος Ξενοδοχειακή και τουριστική εταιρεία THE MARGI, η οποία το 2019, όταν υπογράφηκε η μακρόχρονη ενοικίαση, το προόριζε για ξενοδοχείο πολυτελείας.

Η ιστορία του κτιρίου

Σχετικά με την αρχιτεκτονική του κτιρίου στη Ρηγίλλης, που συνδέθηκε με την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, η επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και συγγραφέας βιβλίων που έχουν σχέση με ιστορικά κτίρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, είχε πει στην Καθημερινή:

«Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμένα της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικό ύφος του ύστερου νεοκλασικισμού στην πρόσοψη. Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που οδηγεί στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία. Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé. Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη, με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμένη δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου».

Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937. Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συναγωνιζόμενος επάξια τον Τσίλλερ, αλλά και δύο φορές Ολυμπιονίκης ως σκοπευτής.

Με δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευάστηκαν, επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως:

διαβάστε ακόμα

Γιατί έρχεται σκόνη από τη Σαχάρα στην Ευρώπη;
Ημερίδα «Ο δρόμος της Ανάπτυξης – Κάνουμε πράξη την Περιφερειακή Συνείδηση» στη Μεγαλόπολη
Δήμος Ερμιονίδας: Η πρόταση με 4 παραλίες για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας
«Τρόμος» η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα; | Focus: Κυνήγι θησαυρού ο σταθμός φόρτισης
Σαντορίνη | Πλήθος ξενοδόχων στην εκδήλωση "Νέες Τεχνολογίες στη Φιλοξενία και τον Τουρισμό"
Τουρισμός | Mastercard Economics Institute: Κέρκυρα και Τίρανα (!) στο top 10 των πιο δημοφιλών προορισμών στον κόσμο το 2024
Σε ισχύ από τη Δευτέρα η νέα οδηγία για το περιβαλλοντικό έγκλημα
Γενική συνέλευση Ε.Ξ. Ρόδου | Τα κρίσιμα ζητήματα, που δοκιμάζουν την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων
Τουριστική προβολή της Λέσβου στη Ρουμανία - Προώθηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Ιταλία
Δήμος Άργους-Μυκηνών: Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προσβασιμότητας παραλιών