Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα φέρει τουρίστες από την Άνοιξη

11-02-21 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε χώρες, που αποτελούν τουριστικές αγορές για την Ελλάδα, τόσο πιο γρήγορα θα κινούνται και οι αφίξεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά χθες βράδυ.

Ιδού τι απάντησε ο Πρωθυπουργός στις ερωτήσεις του κ.Παπαχελά για τον τουρισμό:

Αλέξης Παπαχελάς: Εσείς πιστεύετε ότι θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν; Γιατί η χώρα δεν αντέχει δεύτερη χρονιά το ίδιο. Σε τι ποσοστό του ’19 δηλαδή το βλέπετε να κινείται και πότε βλέπετε να αρχίζει αυτή η σεζόν; Γιατί ακούω ότι μπορεί να αρχίσει και τον Αύγουστο φέτος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο και δεν μπορώ να σας το πω αυτό. Πέρυσι με το ζόρι φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής σεζόν. Θα είμαστε πολύ-πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το ’20 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμασταν το ’19. Στο Ισραήλ, ένας από τους λόγους που πήγα ήταν αυτός. Μπορεί να έχουμε ήδη επισκέπτες από τα τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου. Πέρυσι θυμίζω ότι τους πρώτους επισκέπτες τους είδαμε τον Ιούνιο.

Εκτιμώ ότι όσο πιο γρήγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε, το οποίο προχωράει πολύ πιο γρήγορα, πελάτες που θα έρθουν από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έρχονται από τον Απρίλιο, από τον Μάιο, από τη στιγμή που έχουν πιστοποιητικό ότι έχουν εμβολιαστεί. Ή για αυτούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί προφανώς θα ζητάμε τεστ το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο φέτος να το κάνουμε -ή να το κάνουν οι πελάτες μας- απ’ ότι ήταν πέρυσι. Και πιστεύω ότι και ο κλάδος του τουρισμού, της εστίασης, οι ξενοδόχοι μας, πάλι με τα αυξημένα μέτρα προστασίας, θα φροντίσουν να υποδεχθούν…

Αλέξης Παπαχελάς: Εκεί θα υπάρχει κάποιος εμβολιασμός του προσωπικού που δουλεύει σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και ούτω καθεξής; Μπορεί να γίνει αυτό, είναι εφικτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όταν πια θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, πράγμα το οποίο θα γίνει ρεαλιστικά από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε εκεί τι προτεραιότητες πια θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι αμιγώς υγειονομικές. Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Όταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί.

Αποταμιεύσεις και τουρισμός

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο κόσμος διεθνώς θα έχει τη διάθεση να ταξιδέψει και επειδή υπάρχουν περισσότερες αποταμιεύσεις, ενδεχομένως να ξοδέψει περισσότερα χρήματα, να κάνει αγορές, να αγοράσει προϊόντα και υπηρεσίες που δεν μπόρεσε να αγοράσει τώρα. Είπε στη συνέχεια:

Και αυτό βέβαια έχει και τεράστια σημασία για τον τουρισμό μας, διότι πιστεύω ότι θα υπάρχει και μια μεγάλη ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει. Θέλουμε οι Έλληνες να ταξιδέψουν μέσα στην Ελλάδα, θέλουμε οι Ευρωπαίοι, ενδεχομένως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, όποιοι μπορούν και όποιοι δεν ήρθαν πέρυσι, να έρθουν φέτος. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη γιατί βλέπετε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες κινούνται από μόνες τους στο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες τους. Τι είναι το πιστοποιητικό; Το είδα και στο Ισραήλ, ένα χαρτί απλό, με QR code, το οποίο αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί. Ε, με αυτό το πιστοποιητικό δεν θα χρειάζεται αν έρθεις στην Ελλάδα ούτε να μπεις σε καραντίνα, ούτε θα χρειάζεται κάποιο πρόσθετο τεστ για να μπεις. Είναι τόσο απλό. Θα ήταν καλό να το πετύχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να είναι ενιαίο αυτό. Αν δεν είναι ενιαίο θα το κάνουμε διμερώς με όλες τις χώρες που μας ενδιαφέρουν.

Άρα η οικονομία θα ξαναμπεί σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης. Και θα ξαναμπεί επειδή η πανδημία άλλαξε πολλά πράγματα που έκαναν την Ελλάδα σήμερα πιο ελκυστική απ’ ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Είναι κάτι για το οποίο και εσείς έχετε αρθρογραφήσει. Σε μια εποχή που μπορείς να δουλεύεις από οπουδήποτε γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα; Όχι να επισκέπτεσαι την Ελλάδα, γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα. Μια χώρα ασφαλή, με εξαιρετικές διασυνδέσεις, κοντά στην Ευρώπη, κοντά στη Μέση Ανατολή, από τις πρώτες στο 5G, με ένα καλό σύστημα υγείας, όπως απεδείχθη.

Θα έρθει κόσμος να ζήσει στην Ελλάδα

Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι θα θελήσουν να ζήσουν εδώ, να επιχειρήσουν από εδώ, να εγκατασταθούν εδώ, να πληρώσουν τους φόρους τους εδώ, έχουμε μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη μέρα. Και το brand Ελλάδα, όσο κι αν αυτό κάποιους, δυστυχώς μεμψίμοιρους στη χώρα μας μπορεί να τους στεναχωρεί, έχει ενισχυθεί. Και από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας και από τη συνολική σοβαρότητα που δείχνει αυτή η κυβέρνηση.

Είμαι πολύ αισιόδοξος και για την οικονομία την επόμενη μέρα. Αλλά για να φτάσουμε εκεί πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές, να τις στηρίξουμε με ρευστότητα. Δυο παραδείγματα να αναφέρω ενδεικτικά: Είδατε τι έχουμε κάνει με τα ενοίκια. Θα υπάρχει πρόβλεψη για τις πάγιες δαπάνες γιατί ακούσαμε τις επιχειρήσεις και μας λένε «τι θα γίνει με το φως, νερό, τηλέφωνο, πρέπει κάπως να το καλύψω», θα υπάρχει πρόγραμμα γι’ αυτό. Υπάρχει νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Θα κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Και όταν με το καλό η οικονομία ξαναπάρει μπρος και κάνουμε τον απολογισμό θα δούμε ότι τελικά με όλα τα μέτρα τα οποία πήραμε και με τον τρόπο που τα πήραμε στηρίξαμε και κρατήσαμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»