K. Νοτοπούλου: Το χωροταξικό σ/ν δυσχεραίνει τη δόμηση για τους «κοινούς θνητούς» και για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις,

04-12-20 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νομοσχέδιο με θεμα "Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας, σύμφωνα με την Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, "δυσχεραίνει τη δυνατότητα δόμησης για τους «κοινούς θνητούς» και για τις για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, δυσχεραίνει τους μελετητές μηχανικούς αλλά και το προσωπικό στις πολεοδομίες ενώ παρέχει με σχεδόν φωτογραφικές διατάξεις επιπλέον διευκολύνσεις και εξυπηρετήσεις στις πολύ μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις".

Μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου, η κυρία Νοτοπούλου αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις διατάξεις που αφορούν στον Τουρισμό, τον κλάδο που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και που πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλο από την πανδημία. Αλλά είναι αυτός που θα σηκώσει πάλι το βάρος της οικονομικής ανασυγκρότησης. Όμως η κυβέρνηση για άλλη μια φορά, εισάγει ρυθμίσεις που επηρεάζουν την τουριστική ανάπτυξη αλλά απουσιάζει εκκωφαντικά κάθε έννοια ολιστικού σχεδιασμού». Υπενθύμισε μάλιστα την δέσμευση της κυβέρνησης τον περασμένο Νοέμβριο, ότι την άνοιξη του 2020 θα είχαμε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.

«Γιατί καθυστερήσατε εφόσον από ότι βλέπουμε η πανδημία δεν σας εμποδίζει να φέρνετε νομοσχέδια» σχολίασε η Κατερίνα Νοτοπούλου και συνέχισε:  

«Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό, διότι και η απάντηση είναι εξίσου προφανής: είστε πολέμιοι του ολιστικού σχεδιασμού, θέλετε τους πολίτες ομήρους των υπουργικών σας  γραφείων και της παράνομης αδειοδότησης. Είστε θιασώτες των εξαιρέσεων και αποσπασματικών παρεμβάσεων γιατί τότε μπορείτε να αποφασίζετε κατά το δοκούν και να εξυπηρετείτε όποια συμφέροντα επιθυμείτε. Η χώρα όμως  πραγματικά χρειάζεται ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Και ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να αποτελέσει την προμετωπίδα και τον οδηγό της επόμενης ημέρας».

Η Τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε ακόμη στο μοντέλο του Τουρισμού που θέλουμε για το μέλλον σχολιάζοντας:

«Θα επιμείνουμε σε ένα μοντέλο μαζικού τουρισμού αφαίμαξης των τοπικών πόρων και επιβάρυνσης του περιβάλλοντος; Ή θα ενσωματώσουμε πραγματικά τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης; Και πως θα ενσωματώσουμε σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται»;

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υποστήριξε πως η  κυβέρνηση της ΝΔ  με   πρόσχημα την τακτοποίηση της άναρχης οικοδομικής δραστηριότητας, εξαναγκάζει τους μικρούς ιδιοκτήτες να ρευστοποιήσουν τις περιουσίες τους, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα συγκέντρωσης γης σε λίγους.

«Η επίθεση στις μικρές επιχειρήσεις συνεχίζεται και αυτό θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην ύπαρξη θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός υπαίθρου, οι υπαίθριες δραστηριότητες κλπ»

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα camping, τα οποία όπως είπε τείνουν να καταντήσουν  παραρτήματα των ξενοδοχείων, ενώ όπως ανέφερε ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται οι όροι δόμησης, σε συνδυασμό με το ότι τα camping θα πρέπει ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με την ΥΑ  για τον καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών τους, δημιουργεί πολλά προβλήματα.

«Η μέριμνα μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και άρα η συμμόρφωση με σύγχρονες τάσεις της τουριστικής αγοράς στον κλάδο των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων».

Τόνισε ότι η λύση στο πρόβλημα θα ήταν να μπει κλιμακούμενος συντελεστής δόμησης όπως γίνεται και στα ξενοδοχεία. «Για άλλη μια φορά όμως η κυβέρνηση επιλέγει να στραγγαλίσει και εδώ την «μικρή», «αυτόνομη»  επιχειρηματικότητα, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της από μεγάλους υποδοχείς».

Στάθηκε επίσης επικριτικά στην τροπολογία – «ντροπολογία»  όπως την χαρακτήρισε που κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, με φωτογραφικές διατάξεις οι οποίες συμπληρώνουν το έγκλημα που διενεργείται με το παρόν νομοσχέδιο εις βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επεσήμανε ακόμη την «αλλεργία» της κυβέρνησης απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση με την διαρκή υποβάθμιση της. Για άλλη μια φορά με τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου αφαιρεί κρίσιμες αρμοδιότητες από τους δήμους, ενισχύοντας το μακρύ χέρι ελέγχου της κεντρικής διοίκησης. «Δεν είναι τυχαία άλλωστε η απαίτηση της ΚΕΔΕ να ζητηθεί η απόσυρση του Ν/Σ, καθώς αγνοήθηκαν εντελώς οι παρατηρήσεις της» σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι με το πρόσχημα της πράσινης ανάπτυξης και την επιτάχυνση της χωροταξικής οργάνωσης που επικαλείται το ΥΠΕΝ στοχοποιούνται, ως οι «μοναδικοί» υπεύθυνοι της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, οι μικροί ιδιοκτήτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

«Το νομοσχέδιο βρίθει αποσπασματικών διατάξεων, ανατρέποντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε βάρος του περιβάλλοντος, που τροφοδοτεί τον ελληνικό τουρισμό. Δεν λαμβάνει υπόψη καμία στρατηγική για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξης της σπουδαιότερης οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Η παγκόσμια απαίτηση όπως είπε είναι η πράσινη και δίκαιη ανάπτυξη .Είναι και η απαίτηση των Ελλήνων της νέας γενιάς επιχειρηματιών που εργάζονται για την υγιή επιχειρηματικότητα και που εσείς τους φτύνετε κατάμουτρα για άλλη μία φορά».

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων