Η συμφωνία για το Brexit - Τι προβλέπει για τους ελέγχους στα ταξίδια

15-11-18 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oριστικοποιήθηκαν και συμφωνήθηκαν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων χθες όλες οι πτυχές της συμφωνίας αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο τουρισμός.

Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν χθες σε συμφωνία σχετικά με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης βάσει του άρθρου 50.

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει ότι οι Βρετανοί πολίτες αλλά και πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να περνούν τα σύνορα του Ην. Βασιλείου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Διαθέτουν κάποιο εν ισχύ ταξιδιωτικό έγγραφο

-Είναι κάτοχοι βίζας εν ισχύ για την Κύπρο, εάν απαιτείται

-Εμπλέκονται σε δραστηριότητα που σχετίζεται με την άμυνα ή είναι μέλη οικογένειας ατόμου που εμπλέκεται σε τέτοια δραστηριότητα.

-Εφόσον δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Το Ην. Βασίλειο θα διενεργεί ελέγχους στα άτομα που περνούν τα εξωτερικά σύνορα. Οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όλοι θα περνούν τουλάχιστον από έναν τέτοιο έλεγχο προκειμένου να ταυτοποιούνται. 

Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις πέντε ώρες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργικού συμβουλίου της για τη συμφωνία του Brexit, έστω και οριακά.

Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές του Λονδίνου και των Βρυξελλών «ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε» δήλωσε η Μέι μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Στόχος όλων είναι να αποτραπεί η επαναφορά των λεγόμενων «σκληρών συνόρων», στα οποία οι ταξιδιώτες και τα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε έλεγχο, σε περίπτωση που η προβλεπόμενη μεταβατική περίοδος λήξει χωρίς συμφωνία για τα εμπορικά θέματα που μένει να επιλυθούν.

Όλες οι πτυχές της συμφωνίας αποχώρησης έχουν πλέον οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί μιαν αποφασιστική στιγμή για τις διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί αποφασιστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης και την εκκίνηση του επόμενου βήματος της διαδικασίας. Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης όσον αφορά το σχέδιο πολιτικής δήλωσης σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΒ.

Η συμφωνία αποχώρησης καλύπτει όλα τα στοιχεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: δικαιώματα των πολιτών, δημοσιονομικό διακανονισμό, μεταβατική περίοδο, διακυβέρνηση, πρωτόκολλα για την Ιρλανδία, το Γιβραλτάρ και την Κύπρο, καθώς και σειρά άλλων ζητημάτων σχετικών με τον διαχωρισμό.

Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί και από τους ηγέτες της ΕΕ, η πρωθυπουργός πρέπει να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία αποχώρησης καθώς και το περίγραμμα μιας συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα τελειώσει με μια ψηφοφορία στην κάτω βουλή για την έγκριση της συμφωνίας.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο