Κ.Μητσοτάκης: Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

31-05-18 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η επανεξέταση του τέλους διανυκτέρευσης και η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή αποτελούν προτεραιότητα στο κυβερνητικό οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., όπως τόνισε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΣΕΤΕ.

Είπε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης: «θα επανεξετάσουμε το τέλος διανυκτέρευσης και ίσως καταργηθεί, εφόσον υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Επίσης, ο ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον χαμηλό συντελεστή. Το κάναμε μονομερώς το 2013 και 2014 και μπορούμε να το κάνουμε ξανά, καθώς εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο. Ο τελικός στόχος είναι να έχουμε δύο συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό στο 22% και 11% αλλά αυτό σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που θα κάνουμε άμεσα θα είναι να επαναφέρουμε τον συντελεστή εκεί που τον αφήσαμε. Οι μικρότεροι φόροι είναι συνθήκη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, καθώς διατηρούν οικονομική δυναμική και επιτρέπει στο κράτος να εισπράττει από την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία θα αναστρέψει εκ βάθρων την παράλογη και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επανεξετάζοντας το τέλος διανυκτέρευσης με στόχο την κατάργησή του, και μειώνοντας δραστικά τον Φ.Π.Α. στην εστίαση, ο οποίος θα επανέλθει άμεσα στο 13% (που είναι σήμερα η διαμονή) και σε δεύτερο στάδιο στο 11% μαζί με τη διαμονή. 

Πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή είναι αναγκαία και για λόγους ανταγωνισμού, καθώς όλες οι ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες -η Κροατία, η Ιταλία, η Τουρκία και η Κύπρος- έχουν σημαντικά χαμηλότερο Φ.Π.Α. τόσο στην εστίαση όσο και στην διαμονή, αφου ο Φ.Π.Α. στα κράτη αυτά κινείται μεσοσταθμικά στο 10-11%.

Επιπλέον, δε, η άμεση μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση είναι και ένα μέτρο απολύτως συμβατό με τον εξωστρεφή τρόπο ζωής των Ελλήνων και είναι βέβαιον ότι θα αποβεί σταδιακά σε όφελος της ελληνικής οικονομίας καθώς θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή στην οποία καταφεύγουν χιλιάδες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν, τόνισε.

Επανέλαβε, επίσης, τη δέσμευσή του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση του τουρισμού, που οφείλονται κυρίως στις κινήσεις του κλάδου αλλά και τη γεωπολιτική συγκυρία, λέγοντας ότι «τα ρεκόρ οφείλονται πολύ λιγότερο στις κυβερνητικές κινήσεις».

Αναφέρομενος στις επενδύσεις είπε ότι το Ελληνικό «θα προχωρήσει και θα γίνει, γιατί θα υπάρχει η απόλυτη πολιτική βούληση να προχωρήσει». Σήμερα, τόνισε, η μισή κυβέρνηση μπορεί να το θέλει, η άλλη όχι. Η επόμενη θα είναι αδιαμφισβήτητα υπέρ των επενδύσεων.

Σχετικά με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον πολιτισμό της, ενώ για το φαινόμενο της Airbnb παραδέχτηκε ότι είναι μια τάση που θα μείνει, όμως πρέπει  να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση. Είναι μια δραστηριότητα που συμπληρώνει την τουριστική βιομηχανία της χώρας και δίνει δυνατότητες ευρύτερα στην οικονομία, είπε.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε  επίσης ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε πώς μετράμε την επιτυχία στον τουρισμό καθώς δεν είναι μόνο οι αριθμοί των αφίξεων αλλά και τα έσοδα που αφήνει ο κάθε επισκέπτης. Πρέπει να είμαστε ο «νούμερο ένα» προορισμός στον κόσμο. Να έρχονται οι επισκέπτες και να φεύγουν λέγοντας θα ξανάρθω, συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι μπορούν να θεσπισθούν φορολογικά κίνητρα για δεύτερη κατοικία Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα, λέγοντας: «Θα ενθαρρύνουμε την αγορά μόνιμης κατοικίας και για διαμονή που μπορεί να φθάνει τους έξι μήνες».

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή