Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ ζήτησαν από τον πρωθυπουργό τα νησιά Ν. Αιγαίου

18-04-18 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά κυριάρχησε στα αιτήματα φορέων και παραγόντων κατά τη διάρκεια του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Νοτίου Αιγαίου, που ολοκληρώθηκε χθες στη Ρόδο.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είπε χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό ότι «αν μπορούσα να σας επηρεάσω θα σας ζητούσα να μην εφαρμόσετε το μεταφορικό ισοδύναμο αλλά να επαναφέρετε τον ΦΠΑ». Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «κανονικά ο περιφερειάρχης θα έπρεπε να πει ναι σε μια μεγάλη τομή όπως το μεταφορικό ισοδύναμο και μετά τη λήξη του μνημονίου να ζητήσει και την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ».

Επενδύσεις στον τουρισμό

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, τονίζοντας ότι ο τουρισμός είναι η βασική παραγωγική δραστηριότητα για την περιφέρεια.

Έθεσε τις βασικές αρχές της βιώσιμης στρατηγικής που επιδιώκει η κυβέρνηση για τον τουρισμό: «Πρώτον, την αρμονική συνύπαρξη των τουριστικών υποδομών με το φυσικό περιβάλλον.

Και δεύτερον, την οργάνωση τα τουριστικής ανάπτυξης, με τέτοιο τρόπο, ώστε το όφελος να διαχέεται κατά το μέγιστο δυνατόν στην τοπική κοινωνία. Πρώτα και κύρια, μέσα από τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς και ικανοποιητικά αμειβόμενης εργασίας. Αλλά και μέσα από την στενότερη σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους παραγωγικούς τομείς του κάθε τόπου και κυρίως την πρωτογενή παραγωγή».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα στοιχεία των επιδόσεων του τουριστικού κλάδου το 2017 ενώ αναφέρθηκε στην επενδυτική δραστηριότητα. Όπως είπε, επενδύσεις σε 108 ξενοδοχεία, νέα ή υφιστάμενα, 4 και 5 αστέρων, στα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Στις Κυκλάδες, οι επενδύσεις αφορούν 2 εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ένα συνεδριακό κέντρο, ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και ξενοδοχείο.

Από τις 73 προτάσεις που έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι 66 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 288 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ για την αναβάθμιση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν  ενταχθεί στο Ν. Αιγαίο 234 δικαιούχοι οι οποίοι επιδοτούνται συνολικά με 13,5 εκατομμύρια ευρώ.

Με την επικείμενη ένταξη 128 επιπλέον δικαιούχων, το συνολικό ποσόν θα ανέλθει συνολικά στα 21,1 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ στα ΕΣΠΑ, είναι ανοιχτή η πρόσκληση των 120 εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Επενδύσεις σε υποδομές

Αναφορικά με τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους αλλά και με την ενδοχώρα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο θέμα της ακτοπλοΐας, ανακοινώνοντας ότι μια ομάδα εργασίας εξετάζει την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και τις αναγκαίες αλλαγές στον νόμο, που ισχύει από το 2001.

Σε ό,τι αφορά τα υδατοδρόμια, ανέφερε ότι θα αδειοδοτηθούν υδατοδρόμια σε  25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου  και συμπλήρωσε ότι το Σχέδιο Νόμου για την απλοποίηση των διαδικασιών βρίσκεται υπό επεξεργασία και μέσα στον χρόνο θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση τους.

Για τις υποδομές, ανακοίνωσε:

- Η σύνδεση της πόλης Ρόδου με το Αεροδρόμιο - η λεγόμενη Μεσογειακή Χάραξη- θα έχει ωριμάσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα δημοπρατηθεί το πρώτο δίμηνο του 2019.

- Η βελτίωση του οδικού δικτύου στη Σαντορίνη,  από το Αεροδρόμιο έως την Οία, ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2018

- Το έργο της επέκτασης του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Σύρου, έχει δημοπρατηθεί και η κατασκευή του ξεκινά αμέσως με την υπογραφή της σύμβασης.

- Μια μεγάλη σειρά από λιμενικά έργα σε Δονούσα, Λειψούς, Σκάλα Πάτμου, Κω που χτυπήθηκε από τον σεισμό, Νίσυρο, Κίμωλο και Σαντορίνη, βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Τα έργα αυτά προωθούνται από το Υπουργείο Υποδομών, υποστηρίζοντας τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, που δεν διαθέτουν τεχνική δυνατότητα και επάρκεια τεχνικών υπηρεσιών για την εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή των αναγκαίων αυτών έργων.  Η χρηματοδότησή τους θα υλοποιηθεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

- Στο στάδιο της μελέτης βρίσκονται άλλα δύο λιμενικά έργα, στους Λειψούς και στην Πάρο, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2018.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»