Μ. Κόνσολας: Παράλογη για τον Τουρισμό η άμεση δήλωση του ωραρίου στην Εργάνη

07-09-17 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, σε ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αναφέρθηκε στο άρθρο 38 με το οποίο προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής καταχώρισης των υπερωριών και της υπερεργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ, μέχρι σήμερα, δηλώνονταν σε χειρόγραφο βιβλίο, η τήρηση του οποίου ήταν υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις, και στο οποίο υπήρχε πάντα και δεσμευτικά και η υπογραφή του εργαζόμενου.

Ο Μάνος Κόνσολας επισήμανε: «Όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη διάταξη δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας μιας επιχείρησης στον τομέα του τουρισμού, που οι ανάγκες είναι απρόβλεπτες και οι υπερωρίες επιβάλλονται κάθε φορά από αστάθμητους παράγοντες.

Αν υπάρξει καθυστέρηση σε μια πτήση, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση σαφώς και θα δουλέψουν υπερωριακά, όπως αν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως έγινε με τον πρόσφατο σεισμό στην Κω. 

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν σπεύσει να δηλώσει τις υπερωρίες στην «Εργάνη» άμεσα ο εργοδότης και ο επιχειρηματίας, θα αντιμετωπιστούν ως παραβάτες.

Σημαίνει ότι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσλάβουν λογιστή επί 24ώρου βάσεως και με το ίδιο ωράριο θα πρέπει να λειτουργούν και τα λογιστήρια των ξενοδοχείων για να γίνονται άμεσα οι καταχωρήσεις των υπερωριών.

Κάτι ακόμα που αναδεικνύει τον παραλογισμό της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι θα πρέπει να γίνεται και νέα καταχώρηση για τη λήξη της υπερωρίας».

Ο κ. Κόνσολας πρότεινε να υπάρξει ορθολογική και απλοποιημένη διαδικασία με την τήρηση βιβλίου στο οποίο θα υπάρχει και η υπογραφή του εργαζόμενου, προκειμένου να υπάρξει πλήρης κατοχύρωση.

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά