M. Kύρκος: Ενίσχυση από το πακέτο Γιουνκέρ στον τουρισμό

25-05-17 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη χρηματοδότηση της Ελλάδας σε προγράμματα τουρισμού όπου η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, από το πακέτο Γιουνκέρ, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Όπως επισήμανε ο κ. Κύρκος μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ για επενδύσεις, που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από την Διακομματική Ομάδα (Intergroup) για τις θάλασσες, τα ποτάμια, τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές, χρειάζεται επίσης να ενημερώνονται οι φορείς (μέσω του European Investment Advisory Hub (EIAH)) πώς θα συνδυάζεται το πακέτο με τα άλλα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης (blending).

Ωστόσο τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχει καν αρθεί μέρος των βαρών της επιχειρηματικότητας που θέτει η Δημόσια Διοίκηση- αντίθετα πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα ακόμα κι αν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία βελτιωθούν, δεν θα είναι, δυστυχώς, αξιοποιήσιμα στη χώρα.

Όπως είπε, «για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων χρειάζεται και το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η επένδυση 50 εκατομμυρίων για την καλλιέργεια ψαριών σε κλωβούς χρησιμοποιώντας σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες της Lockheed: Αυτόματη μετακίνηση των κλωβών ελεγχόμενη δορυφορικά και αυτόματο τάισμα των ψαριών, που θα οδηγούσαν σε μείωση του αποτυπώματος στο βυθό, με αποτέλεσμα καλλιέργεια φιλικότερη προς το περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα των ψαριών. Ποια ήταν η συνέχεια; Το έργο αποσύρθηκε, επειδή η ελληνική διοίκηση δεν μπόρεσε να εκδώσει άδεια χρήσης γης, με απλά λόγια δεν μπόρεσε να δώσει άδεια για αλιεία στην Κρήτη».

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα υδατοδρόμια, είπε ότι θέσπισε νόμο ο οποίος δίνει σε φορείς του Δημοσίου την ίδρυσή τους, και το σχέδιο ακυρώθηκε, αφήνοντας αιχμές για πολιτική ιδίων συμφερόντων και ιδεολογικών εμμονών. «Η δημιουργία ιδιωτικών υδατοδρομίων εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνκερ με 50 εκατομμύρια. Μια επένδυση που θα ενίσχυε τις τοπικές οικονομίες, θα διασύνδεε και θα κάλυπτε αναπτυξιακές ανάγκες απομακρυσμένων νησιών, θα προωθούσε τον τουρισμό στα νησιά», είπε.

«Πέρα, όμως, από τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, τα οποία συναντούν εμπόδια στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναγκάσει τις χώρες μας να συγκλίνουν σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι παράλογο να μιλάμε για ίσους όρους ανταγωνισμού για επενδύσεις όταν, για παράδειγμα, η δικαιοσύνη αποδίδεται σε 3-5 χρόνια σε μία χώρα και σε 12-15 σε άλλη. Η Λευκή Βίβλος του Juncker σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης μας επηρεάζει περισσότερο από ό, τι συνειδητοποιούμε", δήλωσε ο ευρωβουλευτής.

διαβάστε ακόμα

Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP