Δ. Τρυφωνόπουλος: Κάλεσμα στους Άραβες για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα

30-11-16 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε ο γ.γ. του ΕΟΤ, κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος μιλώντας στο 5ο  Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016.

Ο κ. Τρυφωνόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2016 θα "κλείσει" με 27,5 εκατ. αφίξεις στην Ελλάδα, ενώ, υπό προϋποθέσεις, όπως είπε, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να επιτύχει αφίξεις άνω των 35 εκατ. τουριστών έως το 2020. Έτσι, από το Φόρουμ απηύθυνε πρόσκληση για συζητήσεις με στόχο τις επενδύσεις σε όλο το τουριστικό φάσμα, τη διαμόρφωση τουριστικών πακέτων σε ανταγωνιστικές τιμές και την απόκτηση παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα.

Τόνισε δε ότι τις επενδυτικές δυνατότητες στον χώρο του Ελληνικού Τουρισμού πρέπει να τις δει κανείς όχι μεμονωμένα στον κλάδο αυτό αλλά σε σύνδεση και  συνάρτηση με τους λοιπούς τομείς της ελληνικής Οικονομίας.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα προσφέρεται για τουριστικές επενδύσεις, επικαλέστηκε τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2016 αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ανταποδοτικό, και μάλιστα μακροπρόθεσμα. 

Μιλώντας για τα οφέλη των επενδυτών που θα επιλέξουν τον τουριστικό κλάδο της  Ελλάδας, είπε ότι αυτά ενισχύονται και από την αξιοποίηση των πόρων της χώρας μας που την καθιστούν μοναδικο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, όπως είναι οι υποδομές (μαρίνες, αεροδρόμια, λιμάνια κτλ.), οι υπερδομές, που εξαρτώνται άμεσα από το ανθρώπινο κεφάλαιο (διοίκηση τουριστικών μονάδων, γνώση ξένων γλωσσών κτλ) και η φυσική ομορφιά και δομή της χώρας.

Πρόσφορο επενδυτικό πεδίο είναι η παραθεριστική κατοικία, είπε, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα προβλέπει πρόσθετα προνόμια στους ιδιώτες ή επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να επενδύσουν στην τουριστική υποδομή της χώρας, (άδεια διαμονής για τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πολίτες εφόσον κατέχουν ακίνητο ή  ακίνητα στην Ελλάδα συνολικής αξίας 250.000 ευρώ και άνω ή  έχουν δεκαετή χρονομεριστική σύμβαση ή μια δεκαετή μίσθωση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή επιπλωμένων σπιτιών σε συγκροτήματα τουριστικών καταλυμάτων).

Επανέλαβε επίσης τις δράσεις του ΕΟΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες αφορούν

στον εκσυγχρονισμό της εικόνας της χώρας διεθνώς (brand image building) ως κορυφαίου τουριστικού  προορισμού για κάθε επισκέπτη, 

στην ενίσχυση της επικοινωνιακής της οντότητας (media awareness), με ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά και ειδικά στα σημεία εκείνα που οι ταξιδιώτες-πολίτες του κόσμου εμπνέονται και επιλέγουν το ταξίδι τους,

στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας (brand awareness) ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού 12 μήνες τον χρόνο, που μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών, αλλά και σε κάθε εισόδημα, με εστίαση στις υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες ανά χώρα-πηγή εισερχόμενου τουρισμού.  

Οι ενέργειες εστιάζουν:

Στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μηνη βάση,

Στην συστηματική ανάδειξη νέων προορισμών της Ελλάδας, λιγότερο γνωστών στο εξωτερικό αλλά ίδιου τουλάχιστον κάλλους με τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πολλαπλώς αξιοποιήσιμων, με εξαιρετικό value for money για τον ξένο επισκέπτη αλλά και τον επαγγελματία του τουρισμού,

Στην στοχευμένη διείσδυση σε στρατηγικά επιλεγμένες νέες αγορές όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία,  κ.α.,

Στην αποτελεσματική προβολή νέων προϊόντων και υπηρεσιών που συντίθενται για την δημιουργία τουρισμού ειδικής ζήτησης για παράδειγμα τη (γαστρονομία ως βάση του ευ ζην και της μακροζωίας, κρουαζιέρες,  yachting, αθλητικός τουρισμός, θρησκευτικός-προσκυνηματικός, τουρισμός MICE, ιατρικός  τουρισμός,  αγροτοτουρισμός αλλά και city break, συνεδριακός τουρισμός κ.α.), ώστε να ενδυναμωθεί η ροή των πιστών-τακτικών  τουριστών (repeaters).

Στόχος μας, είπε ο κ. Τρυφωνόπουλος, είναι να καθιερωθεί στη συνείδηση περισσότερων λαών ότι Ελλάδα σημαίνει ασφαλείς, ευχάριστες και άνετες διακοπές με εξαιρετικής ποιότητας καταλύματα και  υπηρεσίες, που προσφέρονται σε ανταγωνιστικές τιμές.

διαβάστε ακόμα

Ευρωπαϊκός τουρισμός 2024 | Ποια σύννεφα σκιάζουν την ανάκαμψη - ETC: +14,3% οι ταξιδιωτικές δαπάνες
Φεστιβάλ Comic Con στη Θεσσαλονίκη
12ος Ποδηλατικός Γύρος Πεδιάδας
21η Ιππική Συνάντηση Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο στην Αμαλιάδα
Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες
Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο