N. Ξυδάκης: "Έχουμε την ταχύτερη έκδοση βίζας στα προξενεία μας στη Ρωσία"

14-10-16 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να υπηρετεί τη δημοκρατική αναγέννηση & την παραγωγική ανασυγκρότηση του κράτους», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης από τη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχε στις εργασίες του 1ου Thessaloniki Summit και συγκεκριμένα στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Σημεία έντασης την περιοχή: εκτιμώντας την γεωπολιτική κατάσταση».

Ο κ. Ξυδάκης, κατά την παρέμβασή του, κατέγραψε την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή και έδωσε τις προεκτάσεις της θέσης της χώρας για το εγγύς μέλλον. «Έχουμε τη τύχη και την ατυχία να ζούμε σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή που τυγχάνει αυτή τη στιγμή να είναι η πιο θερμή γεωστρατηγική ζώνη του πλανήτη», υπογράμμισε.

Ο κ. Ξυδάκης περιέγραψε την περιοχή ως ένα τρίγωνο μεταξύ Λιβύης την οποία χαρακτήρισε ως “μαύρη τρύπα”, Μέσης Ανατολής, όπου τα δύο κράτη Συρία και Ιράκ έχουν καταρρεύσει ενώ ακόμη μαίνονται οι συγκρούσεις και τέλος της Ουκρανίας, μιας πηγής αστάθειας στη Μαύρη Θάλασσα. «Πρόκειται για περιοχές που εξάγουν αστάθεια, πόνο, προσφυγιά, ενίοτε και ασύμμετρες απειλές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τη δύσκολη γεωγραφία της και την οικονομική της περιπέτεια, χαρακτήρισε «προίκα» της Ελλάδας το γεγονός πως αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και δημοκρατίας καθώς παρουσιάζει κοινωνική συνοχή, αραγή κατάσταση ασφάλειας, πολιτική σταθερότητα και μια δημοκρατία που λειτουργεί.

Περιέγραψε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθερότερους εταίρους της περιοχής δίδοντας τα παραδείγματα των σχέσεων με την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και την Ιορδανία και το Ιράν ενώ τόνισε πως τόσο οι έλληνες πολίτες όσο και η ελληνική επιχειρηματικότητα γίνονται δεκτοί σε όλον τον αραβικό κόσμο καθώς υπάρχει μακρά εμπειρία δημιουργικής συμβίωσης. Ταυτόχρονα, σημείωσε πως στην ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου, οι σχέσεις με τα κράτη βαίνουν διαρκώς βελτιούμενες φέρνοντας σαν παράδειγμα τις συμπλεύσεις σε δύσκολα ζητήματα όπως τα μακρο-οικονομικά και το προσφυγικό, με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και ασφαλώς η Κύπρος.

«Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Ελλάδα της σταθερότητας και της μοναδικής πολιτιστικής φυσιογνωμίας, μπορεί να προβάλει ως κόμβος, πολιτισμού, ποιότητας και αριστείας», ανέφερε.

«Δεν το αναγνώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες της ευφορίας. Η εμπειρία όμως τις μακράς κρίσης μας οπλίζει με αυτοπεποίθηση και γνώση. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να υπηρετεί τη δημοκρατική αναγέννηση & την παραγωγικη ανασυγκρότητηση του κράτους, στον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, τις μεταφορές. Το κράτος να υπηρετεί τον ελευθερο πολίτη – παραγωγό και μην είναι μηχανισμός για την πελατοκρατία και τον παρασιτισμό», συνέχισε.

Προς επίρρωση των παραπάνω, έδωσε το παράδειγμα της τουριστικής βίζας στη Ρωσία. Ανέφερε πως πέρυσι υπήρξε εμπλοκή στις θεωρήσεις στη Ρωσία λόγω ολιγωρίας καθώς μετά από παρατάσεις το νέο σύστημα VIS δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. «Μέσα σε λίγους όμως μήνες, το κράτος έδρασε όπως θα έκανε μια επιχείρηση. Συνεννοηθήκαμε με τους παράγοντες της αγοράς, κάναμε αυτοψίες, και με διαρκή πολιτική ώθηση, τώρα πλέον έχουμε την ταχύτερη έκδοση βίζας στα προξενεία μας στη Ρωσία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα παρουσιάζει έτσι αύξηση τουριστικού ρεύματος 25%, παρά την διαρκή πτωτική πορεία του τουρισμού στη Ρωσία. Βλέπουμε λοιπόν πως όταν το κράτος υπηρετεί το ρόλο του και αναλαμβάνει να ρυθμίσει το τοπίο, να κάνει τη δουλειά, τελικά είναι σε θέση να προωθήσει και πόρους στην πραγματική οικονομία».

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα