Συνάντηση Ν.Ξυδάκη με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας για το προσφυγικό

23-09-16 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Ξυδάκης, υποδέχτηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Βρετανό Υπουργό Επικρατείας για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία κ. Rory Stewart. Ο κ. Stewart βρέθηκε στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Τουρκίας και της Ιορδανίας. 

H συζήτηση επικεντρώθηκε στην προσφυγική κρίση και τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς την αντιμετώπισή της, ενώ οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν και στη διαμόρφωση της διμερούς συνεργασίας, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ.

Ο κ. Stewart ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα την Ελληνική Κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Εξέφρασε, συναφώς, την πρόθεση για παροχή περαιτέρω βρετανικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. ΑΝΥΠΕΞ αποκρίθηκε πως οι βρετανικές αρχές έχουν υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα επιστροφών αλλά και σε θέματα σχετιζόμενα με τις διαδικασίες ασύλου και σημείωσε πως η συνεισφορά της Μ. Βρετανίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», είπε, «είχε στηριχθεί στην προϋπόθεση διάθεσης τεράστιων ανθρώπινων πόρων από ειδικούς, πράγμα που δεν έχει εκπληρωθεί». Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως η πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, που η Ελλάδα στηρίζει, βρίσκει θετική ανταπόκριση.

Σχετικά με το θέμα του BREXIT, ο κ. ΑΝΥΠΕΞ υποστήριξε πως είναι ένα ιστορικό γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί πολιτικό και διανοητικό σοκ για την Ευρώπη. Συμπλήρωσε όμως πως τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να εργαστούν για την εγκαθίδρυση των καλύτερων δυνατών σχέσεων στο νέο πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο Υπουργοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας – Μ. Βρετανίας θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται.

Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Βρετανός Υπουργός αναφέρθηκε στην προγραμματιζόμενη επικείμενη στην Ελλάδα του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, κ. A. Duncan.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο