Τουλάχιστον 36 νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κων/πολης

28-06-16 | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές εκρήξεις, που σημειώθηκαν λίγο μετά τις 22.00 (ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως ανέφερε ο Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Kerem Kınık. Ο Κυβερνήτης είπε ότι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πραγματοποίησαν την επίθεση και ότι υπάρχουν 60 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 είναι σε βαριά κατάσταση (οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, έφτασαν τους 147).

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών. «Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Bekir Bozdag ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας εισβολέας άνοιξε πυρ με ένα Καλάσνικοφ πριν πυροδοτηθεί ο ίδιος. Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι πυροβολισμοί ακούστηκαν από το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ διέταξε το σχηματισμό ενός γραφείου κρίσης για το περιστατικό. Οι είσοδοι και οι έξοδοι προς το αεροδρόμιο έχουν αποκλειστεί, ενώ οι αρχές κάνουν έκκληση προς τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τους δρόμους γύρω από το αεροδρόμιο.

Μερικές πτήσεις προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ έχουν εκτραπεί μετά από την επίθεση, ενώ έχουν διακοπεί όλες οι πτήσεις.  Αναφορικά με τις πτήσεις προς Ελλάδα, η πτήση της Aegean από την Κων/λη απογειώθηκε κανονικά, ενώ η πτήση της Turkish Airlines προς το Ελ. Βενιζέλος με προγραμματισμένη ώρα άφιξης τη 1.30 ακυρώθηκε.

Εν τω μεταξύ, ένας ρεπόρτερ του NBC News, ο οποίος είδε τις εκρήξεις, έγραψε στο Twitter ότι είδε έναν αστυνομικό να παλεύει με έναν βομβιστή αυτοκτονίας στο έδαφος και ότι ο επιτιθέμενος στη συνέχεια πυροδότησε τη βόμβα του. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε.
H ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παρέμεναν άγνωστα. Διεθνή μέσα, πάντως, κάνουν λόγο για ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.
Η νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τον τουρκικό τουρισμό εφέτος, με τουριστικούς παράγοντες να εκφράζουν ήδη φόβους ότι και το 2017 θα είναι οδυνηρό.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια