Γαλιατσάτος του Johns Hopkins: Σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει

10-12-21 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη μετάλλαξη Όμικρον, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μονάδας Covid στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε ότι η πανδημία θα φτάσει στο τέλος της σε 6-8 μήνες. 

«Αυτή την εβδομάδα είδαμε να βγαίνουν διάφορες έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον, από τις οποίες προκύπτουν δύο πράγματα. Αυτό που φοβόμασταν ότι η Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δε βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο», σημείωσε. 

Σχετικά με το αν η Όμικρον προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα, ωστόσο σε μερικά κράτη με μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο φαίνεται ότι κολλάνε, αλλά σε άλλα κράτη που οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, η Όμικρον δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. «Το εμβόλιο ακόμα βοηθάει και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το  νοσοκομείο», επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα αλλά αποδυναμώνεται σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο. 
Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ότι αν ο κόσμος εμβολιαστεί σε ποσοστό από 80% και άνω, σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει. «Ο ιός θα μείνει, αλλά είναι πολύ πιο ήπιος, σαν τη γρίπη» υπογράμμισε. 

Ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε την ανάγκη οι πιο πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις πιο φτωχές ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να μην εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις. 

Πηγή: skai.gr

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5