Τρομοκρατία, προσφυγικό και ψηφιακές αγορές στην ατζέντα του ΕΚ το 2017

04-01-17 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η διαχείριση του μηχανισμού ασύλου, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η φοροδιαφυγή, η προστασία των καταναλωτών και η ενιαία ψηφιακή αγορά, αποτελούν μερικές από τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2017.

Προσφυγικό | Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει προτάσεις για την ανανέωση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ, μέσα στο 2017. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτείνει με τους νέους κανόνες την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης όταν οι αιτήσεις ασύλου φτάνουν ένα συγκεκριμένο όριο. Ωστόσο, τα κριτήρια για την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη δημιουργία κοινών κριτηρίων και διαδικασιών ασύλου καθώς και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Φοροδιαφυγή | Μέχρι το τέλος του 2017, η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ για τα έγγραφα του Παναμά, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την έκθεση σχετικά με τις αποκαλύψεις των εγγράφων, που αφορούν επιχειρήσεις και ιδιώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εξεταστική επιτροπή δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2016, με σκοπό να αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν αντιμετωπίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

Τρομοκρατία | Στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αναμένεται μέσα στο 2017 η ολοκλήρωση της σχετικής οδηγίας, που θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της τρομοκρατίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα θεωρούνται ποινικά αδικήματα και οι προπαρασκευαστικές πράξεις, όπως τα ταξίδια με σκοπό την τρομοκρατία, η εκπαίδευση για αυτούς τους σκοπούς και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ενιαία Ψηφιακή Αγορά | Μέσα στο 2017, αναμένονται οι κανόνες για τη ρύθμιση του γεωγραφικού αποκλεισμού στο διαδίκτυο, που θα εξασφαλίζουν ότι οι καταναλώστες θα μπορούν να αγοράζουν πλέον υπηρεσίες από οποιοδήποτε κράτος μέλος επιθυμούν καθώς και οι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο.

Ενέργεια και κλίμα | Η μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ΕΤS), ίσως να είναι και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Επίσης, αποτελεί το πρώτο βήμα της ΕΕ προς τη συμμόρφωση με τα όριο που τέθηκαν κατά την 21η διεθνή διάσκεψη για το Κλίμα (COP21). Η νομοθεσία αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει τις βιομηχανίες να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Επίσης, το ΕΚ θα συζητήσει την πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Νοέμβριο για την ενέργεια. Σύμφωνα με αυτή η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030. Οι προτάσεις αφορούν την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον οικολογικό σχεδιασμό, την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικού ρεύματος και τους κανόνες διακυβέρνησης της Ενεργειακής Ένωσης.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»