Δεν "παίζουμε" με τις παιδικές χαρές

12-08-16 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η παιδική χαρά αποτελεί έναν χώρο κοινωνικοποίησης του παιδιού κυρίως κατά τη νηπιακή ηλικία. Εντός αυτής τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν αυθόρμητα με άλλα παιδιά. Η απόκτηση νέων φίλων πολλές φορές πραγματοποιείται στις παιδικές χαρές καθώς επίσης αποτελεί τον χώρο ανάπτυξης και εξάσκησης κινητικών δεξιοτήτων, ανάπτυξης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας του παιδιού παρέχοντας ταυτόχρονα πληθώρα ευκαιριών για εξοικείωση με την ομαδικότητα, την ύπαρξη και εφαρμογή κανόνων.

Επίσης, ο χώρος της παιδικής χαράς δίνει την ευκαιρία και στους γονείς να εξασκηθούν στην καταπολέμηση των προσωπικών τους φόβων σε σχέση με το παιδί τους πχ. μήπως πέσει, χτυπήσει, κρυώσει αλλά και να συνειδητοποιήσουν την εξέλιξη των ικανοτήτων του.

Πώς όμως οι γονείς μπορούν να είναι ξέγνοιαστοι σε μία παιδική χαρά ενώ τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με τόσες πολλές και ψηλές κατασκευές, που πολλές φορές μοιάζουν εξαιρετικά επικίνδυνες; 

Για το λόγο αυτό έχουν εκδοθεί πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των κατασκευών (παιχνιδιών) που αφορούν τόσο τον περιβάλλοντα χώρο των παιχνιδιών όσο και τις μηχανικές τους ιδιότητες. Η παιδική χαρά αποτελείται από εξοπλισμό (όργανα και κατασκευές), ο οποίος είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Πρέπει επίσης να είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία όλων των παιδιών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 71 που αφορά τα υλικά / εξαρτήματα κατασκευής, και της σειράς προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 1176 (1,2,3,4,5,6,7,10,11) που αφορά τις γενικές/ειδικές απαιτήσεις ασφάλειας και μεθόδους δοκιμής όλων των εξοπλισμών παιδικών χαρών-παιδότοπων και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177 που αφορά τις απαιτήσεις ασφάλειας και μεθόδους για τα δάπεδα παιχνιδότοπων με απορροφητικότητα κρούσης.

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ΥΑ 27534/2014 – ΦΕΚ 2029Β/25.07.2014 που αποτελεί τροποποίηση της ΚΥΑ 28492/2009 – ΦΕΚ 931Β/18.5.2009),  είναι υποχρεωτικός ο ανά διετία έλεγχος των παιδικών χαρών από Ανεξάρτητο Διαπιστευμένο Φορέα, έτσι ώστε να πιστοποιείται η τήρηση των προτύπων ή/και προδιαγραφών ασφαλείας, που διέπουν τη λειτουργία των παιδικών χαρών.   

Η TÜV AUSTRIA HELLAS αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους Οργανισμούς Επιθεώρησης – Πιστοποίησης στην Ελλάδα και είναι διαπιστευμένη από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) μεταξύ άλλων και για τον αρχικό και περιοδικό έλεγχο παιδικών χαρών και παιδότοπων και δύναται να προσφέρει την εν λόγω υπηρεσία με έμπειρο και ικανό προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως μηχανολόγοι μηχανικοί, μεταλλουργοί μηχανικοί κ.ά., στο σύνολο της επικράτειας.

Ο έλεγχος αφορά στον εξοπλισμό (όργανα – κατασκευές), στο έδαφος, στην περίφραξη και στο χώρο γύρω από την παιδική χαρά. Ενδεικτικά σημεία ελέγχου είναι η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσα στον εξοπλισμό και στο έδαφος, η κατάσταση του δαπέδου, οι εκτεθειμένες θεμελιώσεις, τα αιχμηρά άκρα, τα τμήματα που λείπουν, η δομική αρτιότητα και η υπερβολική φθορά κινούμενων ή μη τμημάτων. Οποιαδήποτε απόκλιση από τα πρότυπα ή προδιαγραφές ασφαλείας (π.χ. φθαρμένος ή επικίνδυνος εξοπλισμός), που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, σημαίνει ότι η παιδική χαρά δεν μπορεί να πιστοποιηθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 700 ατυχήματα καταγράφηκαν σε παιδικές χαρές το 2012 μόνο στην Αττική.

Mέσω του ελέγχου και της πιστοποίησης από την TÜV AUSTRIA HELLAS, κάθε επιχείρηση η οποία διαθέτει παιδικές χαρές και παιδότοπους, μπορεί να διασφαλίσει πρωταρχικά την ασφαλή παραμονή των παιδιών μας, ενισχύοντας  ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των πελατών της μέσα από την αξιοπιστία, και τη δύναμη που αντανακλά το όνομα και σήμα TÜV AUSTRIA HELLAS (brandname).

Ας συμβάλουμε όλοι μας ώστε οι παιδότοποι και οι παιδικές χαρές να παραμείνουν χώροι χαμόγελου, ερεθισμάτων, μαθησιακών εμπειριών και χαρούμενων παντοτινών παιδικών αναμνήσεων!

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της TÜV AUSTRIA HELLAS που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες του τουρισμού όσο και σε Δήμους και Κοινότητες, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού www.tuvaustriahellas.gr ή επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Υποδομών και Βιομηχανικών Ελέγχων της TÜV AUSTRIA HELLAS, κος Νικόλαος Καββαδίας, Προϊστάμενος Τομέα Βιομηχανικών Ελέγχων της TÜV AUSTRIA HELLAS (τηλ. 210 5220920, εσωτ.140, nikolaos.kavvadias@tuvaustriahellas.gr).

Νικόλαος Καββαδίας, Προϊστάμενος Τομέα Βιομηχανικών Ελέγχων

TÜV AUSTRIA HELLAS

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων