Το Ίδρυμα Mémoire Albert Cohen τίμησε τον φιλέλληνα Frederic North

19-03-16 | ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Σωματείο Φίλων του Ιδρύματος “Mémoire Albert Cohen” Κέρκυρας, συνεχίζοντας την οργάνωση εκδηλώσεων ειδικών θεμάτων με τον γενικό τίτλο «Η Κέρκυρα θυμάται….», τίμησε την επέτειο των 250 χρόνων από τη γέννηση του γνωστού φιλέλληνα Frederic North, 5ου κόμη του Guilford (1766-1827), εμπνευστή, ιδρυτή και χορηγoύ της “Ιονίου Ακαδημίας” στην Κέρκυρα, υπό Βρετανική τότε Αρμοστεία. 

Η Ιόνιος Ακαδημία υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο σε ελληνικό έδαφος και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1824 με τέσσερις Σχολές: Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Φιλοσοφίας. Τερμάτισε την εξαιρετικά αποδοτική λειτουργία της το 1865, με την ενσωμάτωση των Επτανήσων στο Ελληνικό Κράτος.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου, ημερομηνία γέννησης του Guilford, εκδήλωση μνήμης με κεντρικό ομιλητή τον Καθηγητή Νεώτερης Ιστορίας και γνωστό συγγραφέα Richard Clogg, Εταίρο του Κολλεγίου Αγίου Ανδρέου της Οξφόρδης, επίσης γνωστό φιλέλληνα που έχει παρασημοφορηθεί για τη δράση του από την Ελληνική Δημοκρατία. Ο Richard Clogg θεωρείται η αυθεντία στο θέμα του Guilford.

Πριν από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική κεντρική ομιλία, αναγνώστηκε επιστολή εκ μέρους του κ. Piers North, σημερινού κόμη του Guilford, παρουσιάστηκε από την Δρα Δάφνη Κυριάκη, Ειδική Επιστημονική Σύμβουλο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το «Κερκυραϊκό Αρχείο Guilford» και απηύθυνε χαιρετισμό ο Καθηγητής Θεόδωρος Παππάς, αναπληρωτής Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου.

O R. Clogg τελείωσε την ομιλία του με την εξής φράση: 

«(Ο Guilford) Υπήρξε κατά γενική παραδοχή ένα εκκεντρικό άτομο και κάποιος του οποίου οι εκκεντρικότητες τον έφεραν μερικές φορές ως στόχο γελοιοποίησης, αλλά ο δεσμός με καθετί Ελληνικό, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τη γλώσσα και παιδεία της αρχαίας Ελλάδος και το ενδιαφέρον του για τον Ελληνικό κόσμο του ύστερου 18ου και πρώιμου 19ου αιώνα αξίζουν, νομίζω, να αποκαλείται ο «Φιλέλλην των Φιλελλήνων».

Η εκδήλωση έτυχε ευρείας δημοσιότητας στον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ, και χαιρετίστηκε με πολλά ευμενή σχόλια εκ μέρους των παρισταμένων Ελλήνων και ξένων παρισταμένων.

Στη διάρκεια του 2016, το Σωματείο έχει οργανώσει, υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας,  σειρά εκδηλώσεων για την επέτειο των 300 χρόνων από τη λύση της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς (11 Αυγούστου 1716), τιμώντας ιδιαιτέρως τον τότε υπερασπιστή της πόλης, Στρατάρχη της Βενετίας, κόμη Johann Matthias von der Schulenburg. 

7.03.16_Μουσική επένδυση της εκδήλωσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

 

 

 Ανδριάντας του Guilford στην Κέρκυρα

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων