Eurostat: Το 75% των νέων που δεν σπουδάζουν, εργάζονταν το β’ τρίμηνο του 2022

16-11-22 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat, σχετικά με την απασχόληση των νέων οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στην ΕΕ, βρίσκονται στην αγορά εργασίας 3 στα 4 άτομα (74,7%) ηλικίας 15-29 ετών που δεν φοιτούν στην επίσημη εκπαίδευση, έναντι 25,2% για εκείνους που φοιτούν στην επίσημη εκπαίδευση.

Το υψηλότερο ποσοστό των εν λόγω νέων που δεν φοιτούν στην επίσημη εκπαίδευση, ήταν στη Μάλτα (87,9%), στις Κάτω Χώρες (87,1%) και στη Σουηδία (86,8%), ενώ λιγότερο από τα 2 /3  εργάζονταν στην Ιταλία (59,9%), Ρουμανία (64,3%) και Ελλάδα (64,5%).

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων στην επίσημη εκπαίδευση ποικίλλει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και σε μεγαλύτερο βαθμό από το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων που δεν φοιτούν στην επίσημη εκπαίδευση. Αντιστοίχως, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 το ποσοστό κυμάνθηκε σε περισσότερο από 40% στην Ολλανδία (74,0%), στη Δανία (51,0%), στη Φινλανδία (49%), στη Γερμανία (43,8%) και στην Αυστρία (40,6%) σε λιγότερο από 6% στη Ρουμανία (2,5%), τη Σλοβακία (5,1%) και την Ουγγαρία (5,6%).

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για όσους δεν φοιτούν στην τυπική εκπαίδευση και κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες για όσους βρίσκονται στην επίσημη εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Λιθουανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ιταλία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ποσοστό απασχόλησης των νέων ηλικίας 15-29 ετών που δεν βρίσκονταν στην επίσημη εκπαίδευση (από +8,7 ποσοστιαίες μονάδες έως +6 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η Σλοβενία, η Ρουμανία , η Φινλανδία και η Τσεχία κατέγραψαν μείωση από -5,4 π.μ. έως -0,4 π.μ.

Όσον αφορά τα άτομα που βρίσκονται στην επίσημη εκπαίδευση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+8 ποσοστιαίες μονάδες), στη Φινλανδία (+4,7 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ολλανδία και στη Λιθουανία (και οι δύο +4,5 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Κύπρο (+4,2 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα, τρία κράτη μέλη κατέγραψαν μειώσεις: το Λουξεμβούργο (-5,1 ποσοστιαίες μονάδες), η Μάλτα (-3 ποσοστιαίες μονάδες) και το Βέλγιο (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας

Η σύγκριση των ποσοστών απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών που δεν συμμετέχουν στην επίσημη εκπαίδευση με τα ποσοστά απασχόλησης ατόμων ηλικίας 30-54 ετών που δεν συμμετέχουν επίσης στην επίσημη εκπαίδευση, δίνει μια σαφέστερη ιδέα για το επίπεδο ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών έφτασε τις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η μικρότερη διαφορά μεταξύ των ποσοστών απασχόλησης καταγράφεται στην Ολλανδία, τη μόνη χώρα όπου το ποσοστό απασχόλησης των νέων υπερέβη ελαφρά το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 30-54 ετών (κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες). Ακολουθούν η Μάλτα και η Ιρλανδία, με το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας 15-29 ετών αντίστοιχα 0,3 και 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 30-54 ετών.

Τέλος, στη Σλοβενία, τη Ρουμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Τσεχία, το ποσοστό απασχόλησης για τους νέους που δεν φοιτούν στην επίσημη εκπαίδευση, είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι για τα άτομα ηλικίας 30-54 ετών (διαφορά 11,5 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο).

 

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά