Επίσημη έναρξη λειτουργίας του Sandbox για πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις

04-10-22 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τηλε-ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της επίσημης λειτουργίας του Sandbox για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, μια καινοτόμο δράση της Ε.Α. η οποία επικροτήθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών BEUC και χαρακτηρίστηκε ως μοντέλο για όλη την Ευρώπη.

Το Sandbox για την Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα του Προέδρου της Ε.Α. κ. Ιωάννη Λιανού και είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειάς του, που ξεκίνησε ήδη από τα μέσα του 2020, ύστερα από εκτενή διεθνή συζήτηση και δημοσίευση κειμένου εργασίας τον Ιούλιο του 2020, ενός διεθνούς συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Ε.Α. τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και δημοσίευσης κοινής τεχνικής μελέτης με την Ολλανδική Αρχή Ανταγωνισμού τον Φεβρουάριο του 2021 ενώ τέλος ακολούθησε και διαβούλευση με κορυφαίους εμπειρογνώμονες οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς του τομέα του ανταγωνισμού, κορυφαίους επαγγελματίες στον χώρο του ανταγωνισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και οργανισμούς καταναλωτών.

Η καινοτομία αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από όλες τις τριτοβάθμιες εμπορικές, επιχειρηματικές και βιομηχανικές ενώσεις της χώρας.

Το sandbox αποτελεί έναν εποπτευόμενο περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς να εμποδίζουν σημαντικά τον ανταγωνισμό. Εντός του πλαισίου αυτού, οι επιπτώσεις /αποτελέσματα της πρότασης τόσο στον ανταγωνισμό όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξη αξιολογούνται από την ΕΑ για την ενίσχυση της νομικής ασφάλειας των επιχειρήσεων και τη μείωση του ρυθμιστικού κινδύνου για επενδύσεις που συμβαδίζουν με τους ευρύτερους στόχους δημοσίου συμφέροντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Εφόσον η ΕΑ θεωρεί ότι η επιχειρηματική πρόταση ενδέχεται να συνεισφέρει θετικά στο δημόσιο συμφέρον, τότε η πρόταση μπορεί να εφαρμοστεί στην αγορά υπό την εποπτεία της ΕΑ για κάποιο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση όπου εντοπίζονται συγκεκριμένα προβλήματα ανταγωνισμού τα οποία απαιτούν κάποια μορφής παρακολούθηση. 

Το sandbox θα εμπλέκει διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον και την ενέργεια, την ανακύκλωση/διαχείριση αποβλήτων, την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και άλλους τομείς  οι οποίοι θα στοχεύουν σε πρώτη φάση στην προώθηση  των  περιβαλλοντικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ύστερο στάδιο οι πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να καλύπτουν άλλους στόχους που έχουν τεθεί από την Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

διαβάστε ακόμα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο