Handelsblatt: Δεν είναι πλέον ταμπού η πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα

05-03-22 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην ελληνική ενεργειακή πολιτική και την μεταστροφή της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αφιερώνει το άρθρο του ο ανταποκριτής στην Αθήνα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Με τίτλο «Η Ελλάδα κάνει στροφή 180 μοιρών» υπενθυμίζει ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν έχει πυρηνικά εργοστάσια και ότι δεν θα αποκτήσει ποτέ.

«Αλλά για να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία ως χώρα προμήθειας φυσικού αερίου, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής» υπογραμμίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος. «Και η πυρηνική ενέργεια, που μέχρι τώρα δεν ανήκει στο ενεργειακό μείγμα, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο. Με τους γείτονες Βούλγαρους συνομιλεί αυτόν τον καιρό η Ελλάδα για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας πυρηνικής ενέργειας, μια πρώτη συνάντηση έγινε την περασμένη εβδομάδα στο πρωθυπουργικό μέγαρο του Μητσοτάκη». 

Επιτάχυνση υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Στο άρθρο αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις συνομιλίες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους που επικαλείται η Handelsblatt «υπάρχουν επαφές». Και επειδή ενδιαφέρον για εισαγωγή ενέργειας έχουν επιδείξει κι άλλες χώρες, όπως η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, είναι πιθανόν η Βουλγαρία να αποτελέσει την οικονομική βάση για την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν σχεδιάζει δικούς της πυρηνικούς σταθμούς, η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους» επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι «δεν είναι πλέον ταμπού η πυρηνική ενέργεια για τη χώρα». «Ήδη σε συνέντευξη στην Handelsblatt ο Μητσοτάκης είπε ότι 'όταν κοιτάζω το συνολικό ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, δεν μπορώ να διακρίνω πώς μπορούμε χωρίς πυρηνική ενέργεια να επιτύχουμε ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα'. Έκτοτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν κλονίσει την αγορά ενέργειας. Και όπως λέγεται στον περίγυρο του Έλληνα πρωθυπουργού, αυτό θα αναγκάσει όλους να κάνουν δημιουργικές σκέψεις με την πυρηνική ενέργεια».

Ο αρθρογράφος παραθέτει αναλυτικά τις ενέργειες για σχέδια ανάγκης που κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου. «Οι ελλείψεις που θα προκύψουν θα αντισταθμιστούν με περισσότερες προμήθειες από το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθετες εισαγωγές LNG.Οι Έλληνες επιταχύνουν την επέκταση υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η κοινοπραξία Gastrade, που σχεδιάζει τερματικό σταθμό LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υπέβαλε αίτηση στις ρυθμιστικές αρχές αυτήν την εβδομάδα για έγκριση δεύτερης εγκατάστασης. Με αυτήν αυξάνεται η χωρητικότητα αποθήκευσης του τερματικού σταθμού από τα 170.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στα 340.000 κυβικά μέτρα.

Πηγή: DW

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια