Oxford Economics: Η ευρωπαϊκή οικονομία «σείεται» υπό τη σκιά του πολέμου – Τι προβλέπεται για τις ΗΠΑ

01-03-22 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο αντίκτυπος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας θα μειώσει το συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 0,2% φέτος, αλλά ο αντίκτυπος σε κάθε περιοχή θα ποικίλλει.

Αυτή είναι η βασική πρόβλεψη έρευνας της Oxford Economics σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι οικονομικές συνέπειες είναι δραματικές για την Ουκρανία και τη Ρωσία και σημαντικές για την Ευρώπη. Αλλά αν δεν υπάρξει σοβαρή κλιμάκωση, οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα και το μεγαλύτερο μέρος του αναδυόμενου κόσμου θα πρέπει να περιοριστούν.

"Εύλογο σενάριο καθοδικής πορείας για τη Ρωσία"

Οι ρωσικές χρηματοπιστωτικές αγορές υφίστανται μεγάλη πίεση από τις κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες θα βλάψουν σημαντικά το ΑΕΠ της Ρωσίας, έως και 4%-6%, σε σχέση με τη βασική γραμμή πριν από την κρίση σε ένα εύλογο σενάριο καθοδικής πορείας. Πρόκειται για το ανώτερο άκρο των διακρατικών μελετών για τον αντίκτυπο προηγούμενων κυρώσεων. Τα στοιχεία από προηγούμενες συγκρούσεις οδηγούν επίσης στην εκτίμηση για μια πολύ απότομη πτώση του ΑΕΠ της Ουκρανίας.

Το μεγάλο σοκ της τιμής του φυσικού αερίου

Για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο λόγω των ισχυρότερων εμπορικών δεσμών με τη Ρωσία και την Ουκρανία, και κυρίως λόγω του μεγάλου σοκ στην τιμή του φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τη σύγκρουση.

Μικρές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής επηρεαστεί ελάχιστα από τη σύγκρουση, με τις μετοχές και τα ασφάλιστρα κινδύνου να αλλάζουν ελάχιστα. Το σοκ στις τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ θα είναι επίσης πολύ χαμηλότερο από ό,τι στην Ευρώπη.

Για την Κίνα, οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί με τη Ρωσία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά εξακολουθούν να είναι σε σχετικά μέτρια επίπεδα. Οι υψηλότερες παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου είναι ένας ελάχιστα αρνητικός παράγοντας, αλλά δεν θα εμποδίσουν το ΑΕΠ της Κίνας να αυξηθεί 5% φέτος.

Σε άλλες αναδυόμενες αγορές, η εικόνα είναι μικτή. Οι υψηλότερες παγκόσμιες τιμές ενέργειας είναι ένα όφελος για κάποιους, ένα πρόβλημα για άλλους. Η έκθεση στις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και το σοκ στα ασφάλιστρα χρηματοοικονομικού κινδύνου ποικίλλει επίσης. Ορισμένοι μεγάλοι καθαροί εξαγωγείς πετρελαίου θα μπορούσαν να κερδίσουν, ενώ οικονομίες όπως η Τουρκία είναι πιθανώς πιο ευάλωτες.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια