Η σημασία του τουρισμού στην προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας

15-02-22 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον ζωτικό ρόλο που έχει ο τουρισμός στην προώθηση της Γαλάζιας Οικονομίας, επικεντρώθηκε ο Π.Ο.Τ., στο πλαίσιο  της Συνόδου Κορυφής One Ocean, η οποία διοργανώθηκε από τη Γαλλική Προεδρία.

Στη Σύνοδο με θέμα Τουρισμός στη Γαλάζια Οικονομία που διοργανώθηκε από κοινού με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) και τη Γαλλία, εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου τόνισαν πώς η εφαρμογή μιας γαλάζιας οικονομίας μπορεί να καταπολεμήσει τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης από πλαστικά και της υπερβολικής εκμετάλλευσης των πόρων. Ταυτόχρονα, το πάνελ, που εκπροσωπεί την Κολομβία, την Κένυα, τις Σεϋχέλλες και το Παλάου, κατέστησε σαφές πώς η μεγαλύτερη εστίαση στη βιωσιμότητα μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πιο ανταγωνιστικών και χωρίς αποκλεισμούς τουριστικών δραστηριοτήτων.

Απευθυνόμενη στη Σύνοδο, η εκτελεστική διευθύντρια του Π.Ο.Τ. , κα Zoritsa Urosevic, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες της Γαλάζιας Οικονομίας και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση των ωκεανών, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα και μηχανισμούς για την προστασία των οικοσυστημάτων, ωστόσο μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ως μέρος της ανάκαμψης, ο τουρισμός θα παίξει βασικό ρόλο στην αναγέννηση των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων για ανθεκτικότητα, θέτοντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο των προσπαθειών.

Ευκαιρία για έξοδο από την κρίση

Επί του παρόντος, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 40% της γαλάζιας οικονομίας, ως το μεγαλύτερο μερίδιο στην αξία των εξαγωγών σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού και η ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία για τον κλάδο να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό των παράκτιων και θαλάσσιων προορισμών, προς πιο βιώσιμα και ανθεκτικά μοντέλα που στηρίζονται στην προστασία των ωκεανών και στην υπεύθυνη χρήση.

Μετάβαση στον ιδιωτικό τομέα

Εταιρικοί ηγέτες από τις Accor, ClubMed, Costa Cruises, Iberostar Group, PONANT, TUI Group και την Blue Climate Initiative ενώθηκαν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο κάλεσμα να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των ωκεανών και ανέλαβαν τολμηρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης μέσω πρακτικών λύσεων, σύμφωνα με το πλαίσιο που προτείνει η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών στον Τουρισμό, η οποία υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία των πλαστικών.

Το workshop συντόνισε ο κ. Jorge Laguna-Celis, Επικεφαλής του Δικτύου One Planet και έκλεισε με το κάλεσμα για δράση από την κα Brune Poirson, Διευθύντρια της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Accor, ώστε οι τουριστικοί φορείς να συμμετάσχουν στο συλλογικό κίνημα γύρω από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πλαστικών στον Τουρισμό και την Διακήρυξη της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό. Από πλευράς του, ο κ. Laguna-Celis δήλωσε ότι το One Planet Network είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με το One Ocean Summit για να αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις από τουριστικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Ο τομέας του τουρισμού μπορεί να είναι φορέας εκπαίδευσης και πρόληψης της ρύπανσης από πλαστικά και πηγή βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία και δημιουργίας αξιοπρεπών εσόδων για εκατομμύρια ανθρώπους.

 


 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour