Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για μειωμένο ΦΠΑ στα οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες

16-12-21 | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να καταχωρίσει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με τίτλο «Green VAT — Ένας πράσινος ΦΠΑ της ΕΕ για την προώθηση βιώσιμων και οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών». Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή να προτείνει νομοθετική πράξη με στόχο τη «μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες».
 
Οι διοργανωτές καλούν την Επιτροπή να δρομολογήσει φορολογικές μειώσεις στην Ευρώπη για οικολογικά προϊόντα, βιώσιμα παραγόμενα και φιλικά προς το περιβάλλον, προκειμένου να στηρίξει την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Η Επιτροπή κρίνει νομικά αποδεκτή αυτή την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, καθότι πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει την ουσία των προτάσεων.

Επόμενα βήματα

Μετά τη χθεσινή καταχώριση, οι διοργανωτές της ΕΠΠ «Green VAT» έχουν προθεσμία έξι μηνών για τη συγκέντρωση υπογραφών. Αν, σε διάστημα ενός έτους, μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να λάβει θέση. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι και θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών θεσπίστηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας ως ένα μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της ΕΕ. Άρχισε να εφαρμόζεται επίσημα τον Απρίλιο του 2012.

Οι προϋποθέσεις παραδεκτού είναι οι εξής: 1) η προτεινόμενη δράση να μην βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής δυνάμει των οποίων μπορεί να υποβάλει πρόταση για την έκδοση νομικής πράξης, 2) να μην είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη και 3) να μην αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης.

Από την έναρξη του θεσμού των ΕΠΠ, η Επιτροπή έχει λάβει 110 αιτήσεις για τη δρομολόγηση Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, εκ των οποίων οι 86 ήταν νομικά παραδεκτές και, ως εκ τούτου, πληρούσαν τα κριτήρια καταχώρισης.

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια